Noorse voetballers pijnigen zichzelf met stroom

Een voetbalwedstrijd is op zichzelf al behoorlijk zwaar. En stel je voor dat je er ook nog eens stroomstoten bij krijgt.

Stroom voetbal

De rivaliteit binnen het voetbal is groot. En als twee aartsrivalen het op het voetbalveld tegen elkaar opnemen, is de spanning steevast groot. Maar in Noorwegen nemen ze dat laatste wel heel letterlijk.

Voetbalcommentatoren van de Noorse zenders TV2 en Viasat speelden tegen elkaar. Een klassieker tussen rivalen dus. En alle spelers hebben elektroden op hun bovenbeen en kunnen op elk moment in de wedstrijd een stroomstoot krijgen.

Voetbalcommentatoren van de Noorse zenders TV2 en Viasat spelen tegen elkaar onder hoogspanning.

Aan de zijlijn zitten de cabaretier, muzikant en politicus Johan Golden en de cabaretier Henrik Elvestad. Zij bedienen de knoppen en kunnen elk een team stroomstoten toedienen.

De spelers kunnen zich geen moment veilig wanen. Of ze nu in de aanval of in de verdediging zijn, of gewoon stilstaan op het veld. Een stroomstoot kan op elk moment komen.

Het lichaam geleidt stroom

Het menselijk lichaam is een uitstekende geleider van stroom, een betere dan bijvoorbeeld lucht. Elektriciteit zal altijd de kortste weg naar de grond zoeken, en in het geval van de Noorse voetballers is dat via hun lichaam.

Ons zenuwstelsel is een snelweg voor elektrische impulsen, die ervoor zorgen dat we onze spieren kunnen bewegen en kunnen denken. Als er elektrische impulsen van buiten het lichaam komen, spannen de spieren zich aan. Daarom kukelen de Noorse voetballers af en toe om.

Stroomstoten zijn meer dan pijn alleen

Dit soort vermaak is natuurlijk niet de belangrijkste toepassing van stroom. In een koperen leiding bestaat stroom uit elektronen die van het ene koperatoom op het andere overspringen. En stroom kan ook gevaarlijk zijn. Vooral de wisselstroom die uit onze stopcontacten komt kan veel schade toebrengen aan het lichaam.

Vooral het hart is gevoelig voor stroom. Schokken kunnen tot een hartstilstand en hartkloppingen leiden. Bovendien kan de huid verbranden bij krachtige schokken.

Lees meer over de elektrische impulsen die door onze hersenen lopen: