Skitypen

Gids: Kies de juiste ski's

De goede ski's vinden is als zoeken naar een speld in een sneeuwhoop. Tenzij je precies weet waar je je ski's voor nodig hebt.

28 januari 2016 door Babak Arvanaghi

Op een bruiloft verschijn je niet in een pyjama en je klikt geen langlaufski's onder je schoenen als de piste bedekt is met een laagje poedersneeuw. De keuze van bruiloftskleren ligt misschien voor de hand, maar in de jungle van ski's is het een stuk moeilijker navigeren. Want welke zijn het beste geschikt voor welke situatie?

In wintersportwinkels kun je kiezen uit ontelbare ski's, van snowblades tot monoski's en telemarkski's. We hebben drie verschillende soorten alpine ski's bekeken die wereldwijd gebruikt worden, en geven uitleg bij hun uiterlijke kenmerken.

Ski's moeten de goede bolling hebben

Veruit de meeste ski's zien eruit als een zandloper en zijn het smalst waar de schoen met bindingen wordt vastgeklikt. Hoe smaller de 'taille', hoe scherpere bochten de ski kan maken.

Bovendien bolt de ski vanaf de onderlaag op. En daarin verschillen de typen ski's het meest.

In skiterminologie wordt gewerkt met twee begrippen:

? CAMBER als de ski vanaf de grond in het midden opbolt, als een concave figuur:

? ROCKER als de ski vooral aan de uiteinden omhoog komt, als een convexe figuur:

Camber en rocker geven de ski's respectievelijk stabiliteit en drijfvermogen.

1. De harde ski voor de piste

De harde, geprepareerde pistes zijn het domein van de carvingski. Deze populaire ski is gemaakt om op een harde ondergrond scherp te kunnen draaien en tegelijk stabiliteit te bieden.

De ski is gebouwd om één kant op te gaan: vooruit. Daarom zitten de bindingen ook achter op de ski, en heeft de achterkant een andere vorm dan de voorkant. De taille is erg smal, zodat er scherpe bochten gemaakt kunnen worden, en ook al is het een relatief harde ski, hij blijft ook bij hoge snelheden stabiel.

Aan de voorkant is de ski rocker, maar de rest van de ski is camber. Dat zorgt ervoor dat de ski bovenop de sneeuw blijft als die zachter wordt en maakt het de skiër makkelijker zijn evenwicht te bewaren.

Carvingski's zijn meestal gebouwd volgens het rocker/camber-principe. /evo.com

2. Twintips glijden in beide richtingen

Voor freestylers die sprongen maken en hindernissen trotseren is het belangrijk dat een ski een beetje lief is en de skiër niet meteen straft met een val als hij niet helemaal recht neerkomt. Om die reden zijn twintips – ook freestyle-ski's genoemd – relatief zacht, zodat ze meegeven bij scheve landingen.

Net als carvingski's hebben twintips een heel smalle taille, zodat ze scherp kunnen draaien. Maar ze zijn meestal korter dan hun tegenhangers op de piste, en kunnen de bochten daarom nog scherper afsnijden.

Deze ski is niet gebouwd om snelheid te maken, want dat is bij het freestylen niet nodig. Daarentegen is een ski die achteruit kan skiën – switch genaamd – wel heel handig. De ski is symmetrisch, de bindingen zitten in het midden en de achterkant komt evenveel omhoog als de voorkant – vandaar de naam twintips.

Dit soort ski is meestal een camberski met rocker voor- en achteraan. Samen met de zachte kern zorgt de vorm ervoor dat je je evenwicht bewaart, maar niet het contact met de onderlaag verliest.

Twintips zijn meestal camberski's met voor en achter rocker. /evo.com

3. Ski op poedersneeuw is volhouder

Buiten de geprepareerde en afgezette gebieden is poedersneeuw heer en meester op de berg. Losse sneeuw die niet tot een harde ondergrond is samengeperst zoals op de pistes. Het belangrijkste voor skiërs is hier boven op de losse kristallen te blijven in plaats van diep weg te zakken in een laag poedersneeuw.

Een freeride ski, gemaakt voor poedersneeuw, is daarom erg breed, minstens 115 millimeter op het smalste stuk – en erg lang. Het grote contactoppervlak zorgt ervoor dat je niet zo snel wegzakt.

De rockervorm is populair op offpiste hellingen. De vorm zorgt ervoor dat de ski en daarmee ook de skiër boven op de losse sneeuw blijven.

Een freeride ski is meestal een pure rocker. /evo.com

De ski heeft niet noodzakelijk een zandlopervorm, omdat het skiën hier niet zo'n duidelijk contact met de onderlaag vereist als op de piste. Daarom is een freeride ski aan de voor- en achterkant vaak het smalst

Ski's kunnen het niet alleen

Als je offpiste skiet moeten niet alleen je ski's in orde zijn. Lawinegevaar ligt op de loer, en daarom is de juiste veiligheidsuitrusting noodzakelijk. Lees meer in ons grote artikel over ski's en skiën:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: