Shutterstock

7 bijzondere wintersportbestemmingen

Skiën op een actieve vulkaan in Chili, 20 km offpiste omlaag suizen in Chamonix of zigzaggen tussen de mijnen en raketbatterijen op de Golanhoogte dicht bij Syrië. Ga met ons mee de wijde witte wereld in naar zeven volstrekt unieke skilocaties.

1. Borrelende lava: Ski Pucón

© Shutterstock

Het skigebied Ski Pucón in het Andesgebergte van Chili combineert een van de hoogste skihellingen van Zuid-Amerika met de mogelijkheid een kijkje te nemen in een van 's werelds actiefste vulkanen. Je lift omhoog naar de met rook gevulde krater van de stratovulkaan Villaricas en vergaapt je aan een borrelende zee van magma, waarna je 2840 meter naar beneden skiet.

De vulkaan barstte voor het laatst uit in 2015, toen lava en as een kilometer hoog de lucht in geslingerd werden. De skiënde bezoekers waren van tevoren wel geïnformeerd.

De ligging op het zuidelijk halfrond betekent dat je op de vulkaan kunt skiën als er in Europa geen sneeuw te bekennen is. Het seizoen loopt van juni tot oktober.

2. De gevaarlijkste: Mount Hermon

© Wikimedia

Dichtbij een van 's werelds bloedigste burgeroorlogen – op de Golanhoogte tussen Israël en Syrië – ligt skiresort Mount Hermon. De Israëli's openden het skioord in de jaren 1970 na de verovering van het omstreden berggebied in de Jom Kipoeroorlog, en nu zwermen er vele Israëlische soldaten en politiemensen over de piste om de veiligheid te bewaken.

Israël heeft een raketafweersysteem opgesteld op de top van Mount Hermon, en de hoogste VN-observatiepost ter wereld staat ook op de berg. Bovendien is er een mijnenveld in de buurt.

© Israel Defense Forces / Wikimedia

Speciale alpine soldaten patrouilleren op Mount Hermon.

Het Israëlische skioord heeft de beschikking over 11 stoel- en T-liften en is niet helemaal sneeuwzeker, omdat het gebied maar tussen de 1600 en 2040 meter hoog ligt.

3. Sneeuwgarantie: Mount Baker Ski Area

Mount Baker in de staat Washington aan de westkant van de VS is een kleine, gezellige locatie met 10 liften, 38 pistes – en elke winter gemiddeld 16,4 meter sneeuw!

In het seizoen 1998-1999 vestigde Mount Baker ook nog eens het wereldrecord sneeuw, toen het gebied bedekt raakte met 29,9 meter wit goud.

Het skigebied ligt maar 1100 tot 1600 meter hoog, in de bergketen Cascade Range, maar krijgt veel vochtige lucht aangevoerd vanaf de Stille Oceaan, die voor de grote hoeveelheden sneeuw zorgt.

4. De onverbiddelijke: La Grave

© Shutterstock

Stel je een hele berg met maar één cabinelift voor en in alle richtingen offpiste hellingen. Ziedaar La Grave.

Dit Franse oord op 2150 meter hoogte met een van de uitdagendste offpiste skigebieden ter wereld, is een paradijs voor ervaren freeriders. Schermen, bewegwijzering en lawinebeveiliging ontbreken, maar de berg is wel rijkelijk voorzien van gletsjerspleten en gekartelde rotspunten.

5. De grootste: Les Trois Vallées

© Shutterstock

Kwantiteit is kwaliteit, als je houdt van lange tochten van berg naar berg. Wat dat betreft kan niets tippen aan Les Trois Vallées – de drie dalen – dat kan pronken met maar liefst 493 pistekilometers.

Het gebied bestaat uit de drie aaneengesloten skigebieden Val Thorens, Méribel en Courchevel, waarvan Val Thorens het grootst is – én de hoogst gelegen skistad van Europa (2300 m).

6. De engste piste: Body Bag

© Non-credited/Whitelines.com

Toegegeven: er zijn andere, net zo misselijkmakende afdalingen te vinden. Maar er is er geen een met zo'n intimiderende naam als Body Bag – lijkzak – in het skigebied Crested Butte in Colorado, VS.

De piste heeft een hellingsgraad van 55 graden op de eerste 85 hoogtemeters en staat vol bomen en rotsformaties, waar je omheen moet navigeren of overheen moet springen.

De halsbrekende afdaling ligt in Extreme Limits, het gebied voor experts dat begin jaren 1990 een van de bakermatten was van het extreme skiën en waar enkele van de eerste grote Big Mountain-wedstrijden plaatsvonden.

7. Langste offpiste afdaling: Chamonix

Er zijn meerdere goede redenen om een gondel naar de top van de Aiguille du Midi (3842 m) te nemen, in de Franse skistad Chamonix.

Ten eerste is het 's werelds hoogste gondeltocht. Ten tweede maakt de top deel uit van het Mont Blanc-massief; dichter bij Europa's hoogste berg (4808 m) kun je niet komen zonder er zelf tegenop te hoeven klimmen. En ten derde krijg je een afdaling van 20 kilometer – 2700 hoogtemeters – door een van de mooiste en verraderlijkste gletsjerlandschappen die er te vinden zijn.

De tocht heet Vallée Blanche en vormt 's werelds langste offpiste afdaling. Een lokale gids meenemen is sterk aan te bevelen.

© Wikimedia

Aiguille du Midi: Hier begint de tocht.