Wat gaat harder, snowboard of ski’s?

Bij ski’s is het gewicht verdeeld over twee punten, en bij een snowboard verzameld op één punt. Op welke ga je harder?

Skiër

De hoogste snelheid op ski’s die ooit is gemeten, is de duizelingwekkende vaart van 254,96 km/h, en het wereldrecord snowboarden staat op ‘slechts’ 203,28 km/h.

In het algemeen gaat skiën sneller dan snowboarden.

Het forse verschil komt vooral door de grotere wrijving van het snowboard. Snowboards hebben weliswaar maar één contactvlak met de sneeuw, maar wel een groter oppervlak – en dus ook een grotere wrijving.

Het snowboard is ooit ontworpen om stunts mee uit te halen, niet om er snel mee te kunnen afdalen, terwijl bij de ontwikkeling van ski’s juist werd bestudeerd hoe de snelheid alsmaar verhoogd kon worden.

Over het algemeen is het lastiger voor een snowboarder om in evenwicht te blijven als hij de piste af gaat. Hij moet af en toe zijn evenwicht verplaatsen en dus een beetje afremmen. Een skiër kan met zijn twee steunpunten makkelijker in een rechte lijn afdalen.

Ski’s sneller dan snowboard

Snowboards hebben maar één contactoppervlak met de sneeuw, maar toch zijn ski’s sneller. Dat komt doordat het totale contactoppervlak van ski’s en dus ook de wrijving kleiner is dan die van een snowboard.

Verdiep je in ieder detail van ons fantastische heelal met een abonnement op Wetenschap in Beeld