Shutterstock

Lege tribunes doen thuisvoordeel verdwijnen

Tijdens de coronapandemie zijn veel tribunes leeg, en dat heeft duidelijk effect op de uitslagen.

Duizenden klappende, zingende en juichende supporters die hun team aanmoedigen – het hoorde altijd onlosmakelijk bij sport. Maar tijdens de coronapandemie zijn veel tribunes leeg. En dat merk je.

Een team wetenschappers onderzocht 15 Europese voetbalcompetities voor en tijdens corona. En hoewel het thuis spelende team nog steeds vaker wint, is dat effect zonder toeschouwers veel kleiner.

Voor het thuis spelende team betekende het:

  • Voorheen wonnen ze 46% van de wedstrijden.
  • Zonder supporters was dat nog maar 36%.

Alle teams werden meegeteld, dus ook als een slecht elftal thuis tegen een topteam speelde, telde het mee voor de statistiek.

Voor het uit spelende team betekende het:

  • Voorheen wonnen ze 26% van de wedstrijden.
  • Zonder supporters was dat wel 34%.

Om lege stadions te vermijden zetten diverse clubs kartonnen figuren van supporters en grote decoraties op de tribunes. Ook wordt er geëxperimenteerd met het geluid van fans, om het gevoel van een live publiek te creëren.

Thuisteam domineert minder zonder fans

De onderzoekers ontdekten dat het thuis spelende team zonder fans minder vaak wint, minder doelpunten maakt en minder veldoverwicht heeft.

Het uit spelende team wint vaker, scoort vaker en heeft vaker een veldoverwicht.

Eerder meenden onderzoekers al dat de sociale druk van het publiek invloed heeft op de beslissingen van de scheidsrechter, die vaker in het voordeel van het thuisteam zou fluiten.

Reis van uitspelers heeft ook invloed

Uit onderzoek blijkt ook dat de reis van uit spelende teams invloed heeft. Als ze ver moeten reizen, spelen ze slechter dan thuis.

Dat voordeel is recent aangetoond in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, waarbij tijdens corona alle wedstrijden in hetzelfde stadion werden gespeeld.

Gewoonlijk spelen teams uit slechter dan thuis, maar op een neutraal veld verdwijnt dat voordeel.