Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skihopper
Cultuur - Sport

Komen zware skispringers verder dan lichte?

Zware skiërs maken meer vaart bij schansspringen dan lichte. Boeken ze daardoor ook betere resultaten?

Of een sprong succesvol is, hangt af van een aantal fysische factoren die sterk met elkaar samenhangen. De belangrijkste zijn de snelheid die de springer haalt tijdens het afdalen, de snelheid en de hoek als hij springt, de luchtweerstand, de opwaartse kracht en de windsnelheid en -richting.

Het gewicht van de schansspringer is van invloed op al deze factoren, en uit de theorie én uit de praktijk blijkt dat lichte springers een voordeel hebben. Vaak zijn schansspringers heel dun en hebben ze een BMI-index van rond de 16. De sport wordt gekenmerkt door gezondheidsproblemen die verband houden met ondergewicht, en zelfs anorexia komt voor.

Een lichte schansspringer bereikt dan wel een aanzienlijk lagere snelheid dan een zwaardere concurrent, maar komt hoger en zweeft langer. De verschillen zijn vrij groot en kunnen worden berekend met wiskundige modellen die sprongen op bepaalde schansen simuleren en met alle mogelijke factoren rekening houden.

In het Amerikaanse Park City in Utah is de spronglengte van een schansspringer van 75 kilo berekend op 106,2 meter, en een lichtere concurrent van slechts 55 kilo zou onder dezelfde omstandigheden wel 125,7 meter moeten kunnen halen. Ter compensatie van deze ongelijkheid wordt bij wedstrijden de lengte van de ski’s aangepast. Op korte latten kom je wat minder ver, en daarom moeten lichte deelnemers het doen met kortere ski’s dan hun tegenstanders.

Lees ook:

nike-schoenen Olympische Spelen
Sport

8 briljante Olympische technologieën

0 minuten
Skiër
Sport

Ski: Wat gaat harder, snowboard of ski’s?

1 minuut
Sport

Q & A: Hoe verandert een effectbal van richting?

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg