Shutterstock

Is seks voor een belangrijke wedstrijd wel handig?

Sporters doen vaak niet aan seks voor een belangrijke wedstrijd. Maakt dat uit voor hun prestaties, of is het puur bijgeloof?

Wetenschappelijk gezien is het een fabeltje dat seks de avond voor een wedstrijd slecht is voor je sportprestaties. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.

In 2021 testten Amerikaanse onderzoekers acht sporters meermaals, die de avond voor de metingen seks hadden, aan yoga deden of zich koest hielden. De volgende ochtend werden hun prestaties getest met oefeningen in uithoudingsvermogen, sprongkracht, grijpkracht en reactietijd.

Wat de sporter de vorige avond had gedaan, bleek niets uit te maken.

Seksuele onthouding om je sportprestaties te verbeteren is dus een kwestie van bijgeloof, zoals veel andere fabeltjes die welig tieren in de sportwereld.

Voetbal zit vol bijgeloof

© Shutterstock

De Portugees Cristiano Ronaldo wil als laatste uit de spelerstunnel komen wanneer de wedstrijd begint. En hij gaat het veld op met zijn rechtervoet als eerste.

© Shutterstock

Voor een strafschop legt de Argentijn Lionel Messi de bal altijd met twee handen neer, waarna hij steevast hetzelfde aantal stappen achteruit doet.

Wel bleek uit de Amerikaanse metingen dat seks een effectief middel tegen een hoge bloeddruk is.