Bij een doelpunt uit een vrije trap verandert de bal vaak van richting door het magnuseffect.

© Shutterstock

Hoe verandert een effectbal van richting?

Je krijgt soms de fraaiste doelpunten als de bal in de lucht van koers verandert, maar hoe werkt dat precies?

Als een voetballer de bal om het ‘muurtje’ van tegenstanders heen in het doel krult, spreken we van het magnuseffect.

Dat zorgt ervoor dat de bal afbuigt. Om dat effect te benutten moet de bal weggeschoten worden met een rotatie om zijn eigen as, wat bereikt kan worden door hem aan de zijkant te raken. Als de bal op het doel af vliegt, duwt hij de lucht opzij.

De luchtstroom gaat ongelijkmatig over het oppervlak van de bal heen doordat de rotatie aan de ene kant tegen de lucht in gaat en die afremt, en aan de andere kant juist met de lucht mee gaat. Op de kant die met de lucht mee draait, zit de lucht dicht op de bal, waardoor de stroom iets afbuigt.

Daardoor ontstaat er lage druk aan de ene kant en hoge druk aan de andere. Om het verschil op de heffen verandert de koers.

Kogels en raketten benutten hetzelfde effect

Het magnuseffect is ook verantwoordelijk voor effectballen in andere sporten, zoals golf en tafeltennis. Bovendien speelt het een grote rol bij vuurwapens en raketsystemen.

Een kogel die afgevuurd wordt uit een loop die naar rechts draait, zal iets naar links afbuigen doordat het effect de lucht ook verticaal afbuigt op weg naar de grond.

Een bal die om zijn as draait, reageert aan elke kant verschillend op de lucht.

Daardoor ontstaat het magnuseffect, dat de bal een draai geeft.