Shutterstock
AI op WK voetbal

Dit doet kunstmatige intelligentie op het WK voetbal

Bij het WK voetbal worden de scheidsrechters ondersteund door AI, een zee van camera’s en een sensor in de bal.

Nooit eerder kregen scheidsrechters bij een WK voetbal technische hulp van kunstmatige intelligentie, 12 camera’s en een sensor in de bal om buitenspel bijna in realtime te beoordelen.

Hierdoor hoeven de toeschouwers in het stadion en de naar verwachting ruim drie miljard tv-kijkers niet meer minutenlang te wachten tot de scheidsrechter met hulp van de VAR eindelijk besluit of er al dan niet voor buitenspel wordt gefloten.

Zo werkt de buitenspeltechnologie

Wereldvoetbalbond FIFA organiseert het WK in Qatar, en noemt de technische hulp zelf ‘semi-automatische buitenspeltechnologie

De technologie maakt gebruik van 12 speciale camera’s, die onder het dak van het stadion gemonteerd worden om de bal te volgen. In die bal zit een sensor, die 500 keer per seconde positiegegevens kan doorsturen naar een AI-computersysteem.

Tegelijkertijd vindt per speler 50 keer per seconde een kruiscontrole plaats op 29 datapunten. Die datapunten omvatten alle ledematen van de spelers die zich in buitenspelpositie kunnen bevinden.
Het kunstmatig intelligente controlesysteem houdt continu alle data van de bal en de spelers in de gaten en geeft een waarschuwing bij een situatie die op buitenspel lijkt.

Toeschouwers kunnen alles volgen

De videoscheidsrechter in de VAR-controlekamer krijgt als eerste de melding.

Binnen enkele seconden beoordeelt de videoscheidsrechter de situatie, waarna de scheidsrechter op het veld een paar seconden later hoort dat er voor buitenspel moet worden gefloten.

De FIFA wil 3D-animaties van de data van de bal en de spelers op de grote schermen in het stadion vertonen, zodat de toeschouwers zelf kunnen zien hoe de speler in buitenspelpositie stond toen de bal werd gespeeld.

Op het WK van 2014 begon men met doellijntechnologie om te bepalen of de bal over de lijn was en op het WK van 2018 werd het bekritiseerde VAR-systeem geïntroduceerd, met handmatige beoordelingen van buitenspelsituaties.

Sterren vol met sensors

Buiten de nieuwe technologie in de wedstrijden, zullen de sterspelers tijdens hun trainingen in Qatar vol zitten met sensors die onder meer hun hartslag, de afgelegde afstand en snelheid in een sprint meten.

De sensors volgen de spelers ook op het veld tijdens WK-wedstrijden, zodat een trainer in de dug-out via een iPad de fysieke conditie van de spelers tijdens de wedstrijden kan volgen.

Deze data kunnen gebruikt worden om wissels te plannen.

Clubteams meten hersenactiviteit

De nieuwste technologische ontwikkeling in het voetbal is neurotechnologie, waarvan de Engelse topclub Liverpool afgelopen jaar gebruik heeft gemaakt.

Liverpool heeft bij trainingen de hersenactiviteit van de spelers gemeten met headsets van het Duitse bedrijf neuro11.

Lees ook:

Het doel van de metingen is om stressvolle situaties voor spelers te identificeren en deze in het heetst van de strijd te bedwingen. Je wilt bijvoorbeeld elke afleiding buiten het veld blokkeren tijdens strafschoppen of andere standaardsituaties.

Geen enkele ploeg heeft tot nu toe officieel gemeld dat ze de hersenactiviteit van hun spelers meten tijdens het WK.