Genen, Olympische Spelen

Deze genen geven kans op Olympisch goud

Met een keiharde training en een ijzeren wil alleen bereik je niet de top als sporter. Je moet ook over de juiste genen beschikken. Wetenschappers hebben er meer dan 30 geïdentificeerd die je een voorsprong geven.

4 augustus 2016 door Gorm Palmgren

In de wereld van de sport is ongelijkheid troef. Sommige mensen zijn geboren met een lichaam dat net iets meer presteert.

Als je een of meer van deze sportgenen mist, zul je tijdens de Olympische Spelen niet opkunnen tegen sporters die ze wel hebben.

Genen geven uithoudingsvermogen en kracht

Een van de beroemdste is het 'sprintersgen' ACTN3, dat precies het type spieren geeft dat je nodig hebt voor een sprint.

Alle mensen beschikken over het ACTN3-gen, maar bij 20 tot 50 procent van de bevolking is het gemuteerd, en die groep kan goud op de 100 meter wel op zijn buik schrijven.

Vloeibare energie

Het gen PPARGC1A zorgt er onder meer voor dat zuurstof en glucose optimaal door het bloed getransporteerd worden en helpt bij het omzetten van energie, wat vooral nuttig is voor wielrenners en andere duursporters.

Genezing van spieren

Zeven genen, waaronder IL-1?, zorgen ervoor dat beschadigde spieren snel genezen en weer op hard werken worden voorbereid.

Hartcapaciteit verhoogd

CREB1 en drie andere genen helpen het hart maximaal te presteren en precies de juiste hoeveelheid bloed rond te pompen. Vooral sprinters, die acuut veel bloed nodig hebben, hebben er baat bij.

Longcapaciteit verhoogd

Een gen genaamd APOE versterkt de longen en helpt met de zuurstofopname. Dit is vooral nuttig voor hardlopers, zeilers en wielrenners.

Voorkomen van blessures

Het gen COL1A1 geeft een sporter sterkere pezen en gewrichtsbanden, waardoor het lichaam beter bestand is tegen intensieve training. Atletiek en hardlopen zijn met name zwaar voor pezen en gewrichten.

Stofwisseling gestimuleerd

Het gen AMPD1 optimaliseert de omzetting en verbranding van vet en glucose. Zo krijgt het lichaam meer energie uit vet in plaats van alleen uit suiker, wat vooral nuttig is bij duursporten, waarbij het lichaam snel door zijn suiker heen raakt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: