8 briljante Olympische technologieën

Morgen beginnen de Olympische Spelen officieel, een ongekende ervaring voor de sporters en het publiek. De technologie zal zijn stempel drukken op de wedstrijden.

nike-schoenen Olympische Spelen

1) Hardloopschoenen

Om zijn gesponsorde hardlopers van de beste schoenen te voorzien, keek Nike met een schuin oog naar honingraten. Het bedrijf ontwierp een zool die een optimale frictie met de bodem geeft. De prototypen van de zool werden in 3D geprint, waardoor er meer exemplaren getest konden worden en de productiekosten laag bleven. Zo krijg je de optimale schoen.

2) Boogschieten

De doelen bij het boogschieten zien er net zo uit als altijd, maar ze hebben een flinke upgrade gehad. Een hoogtechnologisch sensorsysteem registreert waar de pijlpunt inslaat met een nauwkeurigheid van 0,2 mm – veel preciezer dan voorheen.

3) Virtual reality-ervaring

In samenwerking met Samsung Gear wordt er elke dag een evenement in virtual reality met hoge resolutie uitgezonden. Ook de openings- en sluitingsceremonie worden in VR opgenomen. Je hebt echter wel een Samsung Gear VR-headset en een compatibele telefoon nodig om hiervan te kunnen genieten. In het fragment hierboven krijg je een voorproefje (VR-bril niet nodig).

Lees ook: Alles wat je moet weten over virtual reality

4) Verkoeling

Bij de tienkamp voor mannen is de warmte een echte prestatieremmer. Daarom heeft Nike een helm ontwikkeld die het hoofd van de sporters koel moet houden. De helm ventileert en is voorzien van koelelementen die de nek, kruin en ogen koel houden.

5) Zwempak

Speedo heeft een pak gemaakt dat zo min mogelijk wrijving met het water geeft en de zwemmer zo veel mogelijk ondersteunt. De lasertechniek zorgt voor een zeer strak gesneden uitvoering. Het pak rekt op in de breedte, maar niet in de hoogte, en speciale stukken op de buik steunen de buikspieren.

6) Aerodynamica

Luchtweerstand kan de doorslag geven als het om duizendsten van seconden gaat. Nike heeft een speciale pleister ontwikkeld voor de Olympische Spelen die de luchtweerstand van hardlopers vermindert. Op de pleister zitten kleine stekeltjes die de lucht om de sporter heen geleiden zonder hem of haar af te remmen. Er bestaan verschillende varianten voor verschillende afstanden, want de aerodynamica hangt van de snelheid af. ## 7) Olympische ringen

Voor de Spelen heeft Visa overal automaten geplaatst die contactloos betalen mogelijk maken. Je houdt een armband boven het apparaat, en je hebt betaald. En 45 sporters hebben het nog makkelijker: zij hebben een ring gekregen, waarmee ze overal in het Olympisch dorp hun eten en drinken kunnen afrekenen door hem boven het apparaat te houden.

8) Street View

Google is een van de partners van de Spelen in Rio. Dat houdt onder meer in dat je op ontdekking kunt gaan in de stadions met Google Street View. Medewerkers van Google hebben in het Olympisch dorp rondgelopen met een rugzak van 18 kilo, die 15 camera's aan boord had om je de ervaring te geven dat je er zelf bent.