Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Graf van Jezus TOP
Cultuur - Religie

Graf van Jezus voor het eerst in ruim 450 jaar geopend

Archeologen hebben de verzegeling van het graf van Jezus in Jeruzalem verbroken. Het rotsgraf bleek stukken beter intact dan ze hadden durven hopen.

Het heilige der heiligen van de christenen heeft bezoek gehad van nerds.

Een team archeologische experts heeft een marmeren plaat verwijderd bij de plek die volgens de christenen het rotsgraf van Jezus is.

Onder de plaat en een dikke laag vulmateriaal kwam nog een marmeren plaat tevoorschijn met een kruis erin gekerfd. Die stamt waarschijnlijk uit de tijd van de kruistochten. Ook vonden de archeologen de oorspronkelijke grafplaats.

'Ik was totaal verbijsterd,' zegt archeoloog Fredrik Hiebert, die de opgraving in Jeruzalem volgde voor de National Geographic Society.

Rotsgraf is er nog

De meeste onderzoekers gingen ervan uit dat het oorspronkelijke rotsgraf verloren was gegaan toen Constantijn de Grote in de 4e eeuw de Heilige Grafkerk over het graf liet bouwen.

Niemand wist het echter met zekerheid, omdat de marmeren plaat die het graf verzegelde sinds 1555 niet meer was verwijderd.

In verband met een restauratie van de aedicula, het kapelletje op het graf, kregen experts van de National Technical University van Athene toestemming om het graf 60 uur lang te openen.

Het graf van Jezus ligt onder een aedicula in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem.

De onderzoekers ontdekten niet alleen het oorspronkelijke graf, maar konden met behulp van radar bovendien vaststellen dat de 1,8 meter hoge muren van het rotsgraf ook origineel zijn.

Op zoek naar Jezus

Het graf is nu weer verzegeld en de onderzoekers kunnen een hele stapel data mee naar huis nemen.

In het beste geval vinden ze restanten van inscripties waarmee een wetenschappelijke link kan worden gelegd tussen het graf en een zekere timmermanszoon uit Nazareth.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg