Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cultuur

Waarom eten we oliebollen op oudejaarsavond?

De herkomst van oliebollen is niet geheel zeker. Waarschijnlijk hebben ze hun oorsprong in een katholieke traditie, maar ze kunnen ook zijn meegenomen door de Portugese joden.

Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van oliebollen op oudejaarsavond. Waarschijnlijk zijn ze aan het eind van de middeleeuwen ontstaan om het einde van de katholieke vastenperiode te vieren, maar ze kunnen ook uit Portugal komen.

Rond 1500 moesten alle joden Portugal verlaten, en velen van hen kwamen naar de Lage Landen. In Portugal bestond destijds al een lekkernij die veel van een oliebol weg had.

Wereldwijde nieuwjaarstradities:

Veel volkeren kennen bijzondere tradities om het nieuwe jaar mee in te luiden. Vaak hebben deze hun oorsprong in rituelen om voor welvaart en vruchtbaarheid in het nieuwe jaar te zorgen.

Filipijnen

Ronde vormen staan voor voorspoed in het nieuwe jaar. Bij veel Filipijnse gezinnen liggen daarom ronde vruchten op tafel op oudejaarsavond.

Duitsland De Duitsers smelten op oudejaarsavond een lepeltje met lood boven een kaars. Het patroon dat ontstaat geeft een aanwijzing voor het verloop van het nieuwe jaar.

Denemarken De Denen dragen rare hoedjes op oudejaarsavond. Dat gebruik is terug te voeren op de Romeinse saturnaliën, waarbij alle vrijgelaten slaven een hoed droegen als teken van vrijheid.

Turkije

Voor de Turken is de kleur van hun ondergoed tijdens de jaarwisseling heel belangrijk. Rood staat voor hoop op liefde in het nieuwe jaar, terwijl geel voor geld en geluk moet zorgen.

Spanje Spanjaarden eten 12 druiven - een voor elke klokslag - om hun wensen in vervulling te laten gaan. Een dergelijke traditie bestaat ook in Latijns-Amerika.

Zuid-Afrika

Met name in Johannesburg gooit men op oudejaarsavond graag oude meubelen, vazen en andere huisraad uit het raam om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen.

Lees ook:

Geneeskunde

Zeldzame ziekte: Patiënt maakte sterke alcohol aan in zijn darmen

2 minuten
Ziektes

Wetenschapper: Coronavirus redt meer mensen dan het doodt

3 minuten
Deeltjes

Higgsdeeltjes weten waarom er materie is

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg