Waarom eten we oliebollen op oudejaarsavond?

De herkomst van oliebollen is niet geheel zeker. Waarschijnlijk hebben ze hun oorsprong in een katholieke traditie, maar ze kunnen ook zijn meegenomen door de Portugese joden.

Meid met oliebollen

Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van oliebollen op oudejaarsavond. Waarschijnlijk zijn ze aan het eind van de middeleeuwen ontstaan om het einde van de katholieke vastenperiode te vieren, maar ze kunnen ook uit Portugal komen.

Rond 1500 moesten alle joden Portugal verlaten, en velen van hen kwamen naar de Lage Landen. In Portugal bestond destijds al een lekkernij die veel van een oliebol weg had.

Wereldwijde nieuwjaarstradities:

Veel volkeren kennen bijzondere tradities om het nieuwe jaar mee in te luiden. Vaak hebben deze hun oorsprong in rituelen om voor welvaart en vruchtbaarheid in het nieuwe jaar te zorgen.

Filipijnen

Ronde vormen staan voor voorspoed in het nieuwe jaar. Bij veel Filipijnse gezinnen liggen daarom ronde vruchten op tafel op oudejaarsavond.

Duitsland De Duitsers smelten op oudejaarsavond een lepeltje met lood boven een kaars. Het patroon dat ontstaat geeft een aanwijzing voor het verloop van het nieuwe jaar.

Denemarken De Denen dragen rare hoedjes op oudejaarsavond. Dat gebruik is terug te voeren op de Romeinse saturnaliën, waarbij alle vrijgelaten slaven een hoed droegen als teken van vrijheid.

Turkije

Voor de Turken is de kleur van hun ondergoed tijdens de jaarwisseling heel belangrijk. Rood staat voor hoop op liefde in het nieuwe jaar, terwijl geel voor geld en geluk moet zorgen.

Spanje Spanjaarden eten 12 druiven - een voor elke klokslag - om hun wensen in vervulling te laten gaan. Een dergelijke traditie bestaat ook in Latijns-Amerika.

Zuid-Afrika

Met name in Johannesburg gooit men op oudejaarsavond graag oude meubelen, vazen en andere huisraad uit het raam om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen.