Nieuwe kalender kan je geld opleveren
Onze kalender is een hopeloos verouderd systeem dat de samenleving elk jaar miljarden kost. Twee Amerikaanse wetenschappers willen de kalender vernieuwen en ons allemaal rijker maken.

Wetenschappers willen een kalender invoeren die logischer in elkaar zit en de samenleving miljarden bespaart.
Hoewel de wereld sinds de middeleeuwen drastisch veranderd is, gebruiken we nog steeds dezelfde kalender.
Maar nu hebben de astrofysicus Richard Henry en de econoom Steve Hanke het systeem geanalyseerd en de dure geheimen ervan ontraadseld.
Onze kalender kost kapitalen
Omdat de data niet elk jaar op dezelfde dagen van de week vallen, moeten werkgevers voor elk nieuw jaar andere werkplannen opstellen.
Ook scholen moeten altijd maar weer examens, toetsen, vrije dagen en vakanties op elkaar afstemmen, en dat kost tijd en geld.
Bovendien zijn de kwartalen niet even lang, wat het extreem ingewikkeld maakt om balansen op te stellen of de rente op leningen of obligaties te berekenen.
Dat leidt tot rekenfouten die in alle lagen van de samenleving geld kosten, zo blijkt uit de analyse van de twee Amerikaanse wetenschappers.
Nieuwe kalender heeft maar 364 dagen
Er is echter een oplossing. De twee mannen hebben een nieuwe kalender uitgedacht, waarbij de data altijd op dezelfde dagen vallen en alle kwartalen precies even lang zijn.
De nieuwe kalender heeft 364 dagen, en omdat dit getal deelbaar is door zeven, begint het jaar altijd op dezelfde dag van de week.
In plaats van een schrikkeldag heeft deze kalender om de vijf of zes jaar een schrikkelweek. Door een hele week toe te voegen is het aantal dagen van een jaar nog steeds deelbaar door zeven. De schrikkelweek valt na december en vormt een aparte minimaand: Xtr.
Volgens de berekeningen zal de nieuwe, verbeterde kalender de samenleving alleen al in de VS meer dan 100 miljard dollar per jaar besparen.