Shutterstock

Nee! De aarde is niet plat

De aarde is zo plat als een pannenkoek, de maanlandingen waren nep en het World Trade Center is opgeblazen. Complottheorieën tieren welig, maar de wetenschap rekent een voor een met de argumenten van complotdenkers af.

Al in de 4e eeuw v.Chr. verklaarde de filosoof Aristoteles dat de aarde rond is. Het was hem opgevallen dat de sterrenhemel varieerde met de afstand tot de evenaar.

Maar vandaag de dag, 2300 jaar later, zijn er nog steeds mensen die beweren dat de aarde een platte schijf is en dat foto’s van de ronde aarde nep zijn.

De theorie van een platte aarde is zo oud als de weg naar Rome, maar de huidige ‘flat earthers’ ontlenen hun inspiratie vooral aan het boek Earth Not a Globe uit 1865.

Schrijver Samuel Rowbotham poneert hierin een fantasierijke theorie die vele eeuwen van kennis over de ronde aarde naar de prullenbak verwijst.

Flat earthers beweren onder meer dat de Zuidpool niet is omgeven door water, maar door een 50 meter hoge ijsmuur, die de rand van de platte aarde vormt.

ZON EN MAAN DRAAIEN RONDJES

De zon en de maan bewegen in vaststaande, horizontale en cirkelvormige banen boven de aarde. Er zijn drie verschillende banen; daarom staat de zon ’s zomers hoog aan de hemel en ’s winters
juist laag.

ZUIDPOOL IS EEN IJSMUUR

Antarctica is een 50 meter hoge ijsbarrière die rond de aarde ligt. Niemand is aan de andere kant van de muur geweest, want het klimaat is daar te extreem. En de autoriteiten zouden pottenkijkers
wel op tijd tegenhouden

ZWAARTEKRACHT IS OPWAARTSE BEWEGING

De zwaartekracht bestaat niet. Voorwerpen worden naar het aardoppervlak getrokken doordat de platte aarde constant opwaarts versnelt vanwege donkere energie of een onbekende universele versneller.

Zwaartekracht is verzinsel

Zelfs de zwaartekracht bestaat niet: we blijven op de grond doordat de platte aarde voortdurend opwaarts versnelt. De druk van die versnelling creëert een vloeibare laag onder de aarde en houdt de tektonische platen op hun plaats.

Als voortvloeisel uit het werk van Samuel Rowbotham werd in 1956 de International Flat Earth Research Society opgericht. De recentste ontwikkeling was in 2004, toen het bekendste internetforum voor flat earthers – Flat Earth Society – in het leven werd geroepen. Deze groep wil de leugens van de autoriteiten over een ronde aarde ontmaskeren.

© henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

Wetenschap maakt gehakt van theorie

De complotdenkers willen niets weten van foto’s uit de ruimte waarop te zien is dat de aarde rond is. Maar zelfs als je die links laat liggen, zijn er talloze bewijzen dat onze planeet vrijwel kogelrond is.

© henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

VERDUISTERINGEN HEBBEN EEN RONDE SCHADUW

Een maansverduistering treedt op wanneer de aarde tussen de zon en de maan staat en haar schaduw op de maan werpt. Dat is onmogelijk met een platte aarde. Bovendien is de schaduw van de aarde duidelijk gekromd, en de enige vorm die altijd een ronde schaduw werpt ongeacht de hoek is een bol.

© henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

ZUIDPOOL IS EEN CONTINENT

Er zijn allerlei bewijzen dat Antarctica een continent is. Meerdere keren zijn onderzoekers er helemaal omheen gevaren, het continent is talloze malen gefotografeerd vanuit vliegtuigen en er zijn expedities naar het binnenland ondernomen. Dit alles duidt erop dat de Zuidpool geen 50 meter hoge ijsmuur is.

©

AARDE BLOKKEERT STERREN

Je ziet niet vanaf alle plaatsen op aarde dezelfde sterren. Dit is alleen te verklaren doordat de kromming van een ronde aarde het zicht op een gedeelte van de hemel blokkeert. Als de aarde een platte schijf was, zou je overal dezelfde sterren zien.