© 20th Century Fox, Marvel Studios, Warner Brothers, Paramount/montage
Cultuur

NASA-onderzoekers: Dit is de slechtste ruimtefilm

Uit Hollywood komt de ene ruimtefilm na de andere. Maar als ruimtewetenschappers ze aan een examen onderwerpen, slagen ze niet allemaal. NASA-medewerkers spreken zich uit over de slechtste en beste ruimtefilm.

Star Wars, Star Trek en Guardians of the Galaxy – de lijst van films waarin de wetenschap met een korreltje zout wordt genomen, is lang.

Maar geen van de bovengenoemde films belandde in de categorie ‘slechtste ruimtefilms’ toen de BBC een aantal NASA-medewerkers onlangs vroeg welke ruimtefilm ze het minst vonden.

De drie films behoorden juist tot de favorieten van de ondervraagden – boeiende films die ook niet pretenderen dat ze wetenschappelijk correct zijn.

Verrassende verliezer

De ondervraagden waren verrassend eensgezind in hun oordeel: de slechtste film is Gravity uit 2013.

In de film speelt Sandra Bullock een astronaut die moet vechten voor haar leven doordat de ruimtetelescoop Hubble door rondvliegend schroot is getroffen, terwijl zij die net aan het repareren was.

Maar ondanks de fantastische filmrecensies – en zeven Oscars – zijn de NASA-onderzoekers er niet van onder de indruk.

Fouten zijn hinderlijk

De kritiek luidt onder meer dat er te veel onjuistheden in de film zitten. Zo wisselt Sandra Bullock te makkelijk tussen de verschillende banen om de aarde: het ISS zweeft op 408 en de Hubble op 547 kilometer boven de aarde.

In de praktijk zou er heel wat energie en rekenwerk nodig zijn om zomaar van de ene naar de andere hoogte te komen. Maar in de film vliegt Bullock in een wip van Hubble naar ISS.

Het is niet voor het eerst dat de film kritiek krijgt wegens wetenschappelijke missers. De video hieronder uit 2014 neemt een aantal fouten van de film door.

Lees ook:

Sport

Waaghalzen spelen met hun leven

0 minuten
De kleuren van het kaartspel
Cultuur

Wat betekenen de kleuren van kaarten?

1 minuut
Taal

3 redenen dat vloeken verdomde goed is

3 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!