5 weetjes over de mythische yeti

In de Himalaya is DNA gevonden van een tot nu toe onbekende berensoort, die iets te maken zou kunnen hebben met de mythische yeti. Steek iets op over het fabeldier met onze Q&A en lees meer over de ontdekking.

Yeti in the snow

Nieuwe DNA-vondsten wijzen erop dat de mythe over de yeti – een mysterieus wezen dat in de Himalaya zou leven – wel eens waar zou kunnen zijn. Wetenschappers namen DNA-monsters op plaatsen waar de yeti waargenomen is, en twee daarvan blijken verwant te zijn aan een 40.000 jaar oude, uitgestorven ijsbeer.

De vondst blaast de mythe van het grote, harige beest nieuw leven in. Met onze Q&A word je er wijzer over:

1. Wat is een yeti?

Het fabeldier yeti, ook bekend als verschrikkelijke sneeuwman, is een aap- of beerachtig wezen, dat in de Himalaya in Nepal, India, Bhutan en Tibet voor zou komen.

2. Hoe gedraagt een yeti zich?

Volgens de mythe is de yeti een groot, harig dier, dat vooral 's nachts uit zijn schuilplaatsen tevoorschijn komt. Een yeti kan fluiten en grommen, maar niet praten. Het dier zou zo sterk zijn dat het een mens met één slag kan doden.

3. Wanneer is de yeti voor het eerst waargenomen?

In en rond Nepal doen veel oude verhalen de ronde over mensen die het fabeldier gezien hebben, maar de eerste gedocumenteerde waarneming van een yeti was in 1925: een Duitse fotograaf meende het angstaanjagende beest te hebben gezien.

Veel mensen beweren een yeti te hebben gezien, en sommigen hebben er zelfs foto's van gemaakt, maar de meeste foto's worden al snel ontmaskerd als bedrog.

4. Hoe zijn de waarnemingen te verklaren?

Als iemand een yeti gezien meent te hebben, is de verklaring van wetenschappers vaak dat het om een bekende diersoort gaat, die vanuit de verte iets weg kan hebben van het beeld dat er van de yeti bestaat. Bijvoorbeeld Chu-The, een aapje dat aan de voet van de bergen leeft. Ook worden verschillende soorten Tibetaanse beren genoemd, die verwant zijn aan de bruine beer.

5. Heeft de yeti verre verwanten?

De yeti is lang niet het enige grote mythische dier. In allerlei delen van de wereld zijn vergelijkbare wezens gesignaleerd:

? Orang pendek, Indonesië In Indonesië zou Orang pendek, 'kleine mens', rondwaren. Volgens de mythe leeft dit wezen in de ondoordringbare bossen van Sumatra. Het verhaal is minstens 100 jaar oud en werd in 2004 nieuw leven ingeblazen met de vondst van Homo floresiensis op het nabijgelegen Flores. Een kleine, prehistorische mensensoort kwam dus tot 12.000 jaar geleden 'in de buurt' voor.

? Mande barung, India In India doen verhalen de ronde over Mande barung, een aapachtige bosmens, die in de afgelegen Garo-bergen in de noordoostelijke provincie Meghalaya zou leven. Het zou om een soort grijs-zwarte gorilla gaan, die tot 3 meter lang is en van vruchten en planten leeft.

? Mapinguari, Brazilië In het Amazonegebied zou het fabeldier Mapinguari voorkomen, een aapachtig wezen met een rode vacht. Zijn uiterlijk wordt niet eensluidend beschreven: het kan een eenogig wezen met lange klauwen, een krokodillenhuid en een tweede mond op zijn buik zijn, maar ook een grote aap die op een 2 meter lange reuzenluiaard lijkt.

? Big Foot, Noord-Amerika In de bossen aan de westkust van de VS en in Canada wordt de Amerikaanse variant van de yeti veel waargenomen: Big Foot. Dit gorilla-achtige wezen heeft grote poten, een zwarte of roodbruine vacht, grote ogen en een zware wenkbrauwboog. Ook zou hij nogal vies ruiken.

Lees meer over de yeti-jacht in de Himalaya

Voor het eerst is de mythische yeti aan een DNA-test onderworpen, en wetenschappers denken nu dat het wezen wel eens echt zou kunnen bestaan.

Lees meer in ons artikel: