Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Santa Claus and reindeers
Cultuur - Mythen

Waar woont de Kerstman?

In de VS komt hij van de Noordpool, de Finnen houden het op Finland. Maar waar woont hij echt?

Waar woont de Kerstman? Die vraag heeft in de loop der tijd aanleiding gegeven tot vele verhalen en discussies, en zelfs bijna tot een diplomatieke crisis tussen verschillende landen.

Sinds de commercie een rol is gaan spelen bij kerst, zijn er steeds meer ideeën gekomen over het adres van de gulle gever. Volgens Noord-Amerikaanse traditie woont hij op de Noordpool, en dat hebben we vooral te danken aan de illustrator Thomas Nast, die deze woonplaats in 1866 voorstelde.

Andere landen houden de Kerstman liever binnen hun eigen landsgrenzen. Volgens de Deense traditie woont hij op Groenland, terwijl de Finnen beweren dat hij even buiten de plaats Rovaniemi woont; oorspronkelijk kwam hij van een verlaten, geïsoleerde berg in het noordoosten van Finland, maar dat was iets te ver weg om bezoek te kunnen ontvangen.

In andere verhalen woonde hij in Turkije of op een afgelegen plek in het verre noorden van Rusland. Turkije is overigens geen gek voorstel, want hier komt Sint-Nicolaas vandaan, de stamvader van zowel de Kerstman als Sinterklaas.

Onlangs is geopperd dat de Kerstman in de bergen op de grens tussen Kirgizië en Kazachstan woont, want dat is logistiek gezien het handigst als hij pakjes moet uitdelen. De Kirgizische overheid heeft zelfs beloofd een berg naar de Kerstman te vernoemen.

In sommige landen maakt het niet zo veel uit waar hij woont, zoals in Zweden en Noorwegen. En in Nederland is het helemaal geen issue; hier weten we dat Sinterklaas met de boot uit Spanje komt, en dat is belangrijker.

Bronnen: en.wikipedia.org: Santa Claus www.kristendom.dk www.historie-online.dk

Lees ook:

Trævindmølle indefra
Energie

Zweden bouwt duurzame windmolen – van hout

3 minuten
Mens

Bevolkingscurve zet al over 40 jaar een dalende trend in

3 minuten
Julemanden 18/2014
Cultuur

Wie maakte de kerstman rood?

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg