Mythbusters

MythBusters nemen afscheid

Na 14 jaar verdwijnt MythBusters van de buis. Het populaire programma heeft volgend jaar zijn laatste seizoen.

29 oktober 2015 door Babak Arvanaghi

Ze hebben gekeken of je een blaastest te slim af kunt zijn. Ze hebben de fouten in Star Wars onderzocht. En ze hebben gezocht naar de 'bruine toon', die mensen in hun broek zou laten poepen.

Maar nu is het voorbij: in januari begint MythBusters aan zijn allerlaatste seizoen. Daarom hebben we hier enkele van de verrassendste ontdekkingen verzameld van presentatoren Jamie Hyneman en Adam Savage.

'Olifanten zijn bang voor muizen'

Een wit muisje was voldoende om wilde olifanten zenuwachtig te maken en ze een andere route te laten kiezen. Adam en Jamie konden hun ogen nauwelijks geloven en herhaalden het experiment meerdere keren. Elke keer met hetzelfde resultaat: olifanten zijn inderdaad bang voor muizen.

'Je kunt verdrinken in drijfzand'

In de film en in de Donald Duck komt het wel voor dat personages die in drijfzand terechtkomen naar de bodem worden gezogen. Hoe meer ze spartelen, hoe sneller ze zinken. Maar in het echte leven gaat het anders ...

'Je kunt een bewegingssensor foppen'

De sensor maakt gebruik van geluid, en daarom probeert het team op verschillende manieren het geluid te absorberen. Verrassend genoeg werkt de bizarste methode het best.

'Ducttape kan schipbreukelingen redden'

Jamie en Adam worden op een verlaten eiland gedropt en krijgen een pallet vol ducttape mee. Ze maken onder andere slaapplekken en een kano die hoge golven aankan, en schrijven 'SOS' op het strand. Allemaal met behulp van het zilvergrijze wondermateriaal.

'Je kunt een kogel ontwijken'

Je ziet de loop van het geweer van een scherpschutter op een paar honderd meter afstand. Is het mogelijk om je in veiligheid te brengen voordat de kogel doel treft? Het lukt Jamie als de afstand groter wordt dan 500 meter. Maar als de nood aan de man komt, is het onwaarschijnlijk dat het lukt.

Stort een vliegtuig neer als er een raam breekt?

Over vliegreizen doen allerlei fabels de ronde. Misschien komt dat doordat veel mensen bij vliegen aan de risico's denken en zenuwachtig of zelfs bang zijn dat er iets misgaat onderweg.

Wat is waar en wat is onzin? In dit artikel testen we fabels over vliegtuigen:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: