Van een paar geïsoleerde incidenten groeit het in korte tijd uit tot een wereldwijde plaag waaraan je niet kunt ontsnappen. We hebben het niet over een virus, maar over muziek.
De wiskundige Dora Rosati van McMaster University in Canada ontdekte samen met collega’s dat de modellen waarmee virologen de ontwikkeling van een epidemie voorspellen ook met een hoge mate van zekerheid laten zien hoe vaak een liedje zal worden gedownload.
Een van de besmettelijke nummers uit het onderzoek was ‘Bad Romance’ van Lady Gaga uit 2009.
Mensen ‘besmetten’ elkaar met muziek door erover te praten, erover te schrijven op sociale media of er met anderen naar te luisteren – net zoals mensen een virusziekte kunnen overdragen door contact met anderen.
De verspreiding van een virus is te voorspellen met het zogeheten SIR-model, dat kijkt naar het aantal mensen dat kan worden blootgesteld, dat ziek wordt en dat weer herstelt.
Elke epidemie kent zijn eigen verloop. Zo heeft een muzieknummer ook een verspreidingsverloop, van de eerste keer dat iemand het downloadt tot de maximale verspreiding.
Het is natuurlijk niet te zeggen hoeveel mensen er op enig moment precies naar een bepaald liedje luisteren.
Daarom keken de onderzoekers naar de 1000 meest gedownloade nummers in Groot-Brittannië van 2007 tot 2014 om een verband aan te tonen tussen de voorspellingen van het SIR-model en de werkelijkheid.
Om te voorkomen dat kerstnummers als Last Christmas de resultaten vervuilden, werden 50 ‘seizoensnummers’ weggelaten.
Kerstnummers als ‘Last Christmas’ werden weggelaten om de resultaten niet te vervuilen.
De 950 nummers werden in genres verdeeld, waarna het team van Rosati van elk nummer de downloadgeschiedenis per dag doorspitte.
Het bleek dat 828 van de nummers een verspreidingspatroon volgden dat volledig strookte met dat van een epidemie.
Het onderzoek van Rosati concludeert dat zoals virussen meer of minder besmettelijk kunnen zijn, het ook wisselt hoe makkelijk verschillende muziekgenres zich verspreiden.
Zoals we weten van de coronapandemie, geeft het reproductiecijfer R0 aan aan hoeveel gezonde mensen één besmette persoon de ziekte doorgeeft. Zo berekende Rosati de R0 van een aantal muziekgenres.

Elektronische muziek is het besmettelijkst
Het besmettingscijfer R0 geeft aan hoe besmettelijk een virus is. In het geval van muziek is elektronische muziek verreweg het besmettelijkste genre.
- Dance – besmettingscijfer: 2,8
- Metal – besmettingscijfer: 3,7
- Reggae – besmettingscijfer: 5,6
- Country & western – besmettingscijfer: 4,8
- Bollywood – besmettingscijfer: 25
- Indie/alternative – besmettingscijfer: 25
- Soul/R&B/funk – besmettingscijfer: 31
- Pop – besmettingscijfer: 35
- Rock – besmettingscijfer: 129
- Rap/hiphop – besmettingscijfer: 311
- Elektronische muziek – besmettingscijfer: 3430
Het besmettelijkste genre is elektronische muziek met een R0 van 3430. Daarmee is elektronische muziek zo’n 200 keer besmettelijker dan de mazelen, een van de besmettelijkste infectieziekten.
Volgens de onderzoekers is elektronische muziek zo besmettelijk omdat mensen die ernaar luisteren vaak hechter met elkaar zijn en meer passie voor het genre hebben dan liefhebbers van andere muziek.
Nu willen de onderzoekers graag superspreader events in de muziekwereld analyseren: hoe komt het dat een nummer in één klap grote delen van de bevolking kan bereiken?
