Waarom krijgen we kerstgeschenken?

Kerst is het feest van de vrede - maar de cadeautjes zijn ook niet gek. Waarom geven we elkaar eigenlijk geschenken in deze tijd van het jaar?

Julegaver

Het gebruik om elkaar cadeautjes geven in de donkerste tijd van het jaar is ouder dan kerst. Toen het christendom – met de viering van Jezus' geboortedag – zijn intrede deed in het Romeinse Rijk, gaven de Romeinen elkaar al honderden jaren cadeaus in het kader van allerlei feestelijkheden, en het lag kennelijk voor de hand om de oude en nieuwe feesten tot één groot cadeaufeest te combineren.

De drie Wijzen uit het Oosten brachten geschenken voor de kleine Jezus mee, en mogelijk is dat ook van invloed geweest. Later nam Sinterklaas het geven van cadeaus over, en nog later begon zijn 'broer', de Kerstman, ook flink uit te pakken. Inmiddels liggen de dagen waarop de cadeaus worden uitgedeeld nogal uit elkaar, maar de christenen houden het op 25 december, de geboortedag van Jezus, en veel landen volgen dit gebruik.

De Scandinaviërs hebben zo hun eigen redenering: een nieuwe dag begint eigenlijk al als de oude is afgelopen – dus zodra het donker wordt. Zij mogen daarom op 24 december al uitpakken. In Nederland doen nog altijd meer mensen aan Sinterklaas, en wel op de vooravond van zijn naamdag. Maar ook hier worden in de dagen voor kerst steeds meer cadeaus verkocht.