Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coins depicting Silphium
Cultuur

Hoe kreeg het hart als symbool vorm?

Het hart in het lichaam heeft niet echt dezelfde vorm als het hart dat we met liefde in verband brengen. Waar komt die hartvorm vandaan?

Niemand kent de oorsprong van de hartvorm die met liefde en romantiek geassocieerd wordt. Het gestileerde, symbolische hart lijkt alleen globaal op het orgaan.

De twee karakteristieke boogjes aan de bovenkant zitten niet op je eigen hart, maar doen denken aan vrouwelijke vormen. De hartvorm lijkt eerder op de Egyptische hiëroglief voor hart.

In Egypte was het hart als deel van lichaam en ziel zo belangrijk dat het als enige orgaan in het lichaam mocht blijven als het gebalsemd werd. En het hart werd er gewogen: was het lichter dan een veer, dan mocht de ziel van de dode het dodenrijk in.

Een andere vorm uit de oudheid lijkt erg op het symbolische hart: de zaadjes van de geneeskrachtige plant silphium, een nu uitgestorven venkelsoort die in Cyrene groeide, een kustgebied in het huidige Libië. Deze plant was belangrijk als exportproduct voor Cyrene, en de plant zelf en het zaadje werden afgebeeld op munten. Het zaadje lijkt precies op een romantisch hartje.

De plant silphium werd gebruikt als groente en als kruid, maar had volgens de Griekse geograaf Strabo tevens geneeskrachtige eigenschappen. En volgens de Romeinse historicus Plinius de Oudere werd hij ook gebruikt bij ongewenste zwangerschappen. Zo raakte de plant volgens de geschiedkundigen geassocieerd met de romantische liefde.

Lees ook:

Volkeren

Daarom verlieten de Maya’s Tikal

3 minuten
Sterren

Half augustus: Hart van de Melkweg verlicht de nachtlucht

2 minuten
Heart Egypt
Cultuur

Waarom is het hart het gevoelssymbool?

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg