Shutterstock
San Marino

Het kleinste land ter wereld

Vaticaanstad beslaat nog geen halve vierkante kilometer en ligt midden in de Italiaanse hoofdstad Rome. Bekijk de lijst van de vijf kleinste landen ter wereld.

Het kleinste land ter wereld

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld. Het staatje ligt in het midden van de Italiaanse hoofdstad Rome en wordt bestuurd door de paus. Vaticaanstad is dus een kerkelijke staat en alle inwoners zijn katholiek.

Vaticaanstad beslaat slechts 0,44 vierkante kilometer. Het is echter niet het enige ministaatje.

Dit zijn de vijf kleinste landen ter wereld naar oppervlakte:

  1. Vaticaanstad
  2. Monaco
  3. Nauru
  4. Tuvalu
  5. San Marino

In dit artikel kom je meer te weten over Vaticaanstad en de andere kleinste landen ter wereld.

Achtergrond bij de lijst

De grenzen op de wereldkaart hebben er niet altijd uitgezien zoals vandaag de dag. Ze zijn politiek en zijn in de loop van de geschiedenis flink verschoven door oorlogen en conflicten.

Alle landen op deze lijst hebben zelfbestuur en vormen een afgebakend geografisch gebied. Afhankelijke en autonome gebieden zoals Gibraltar, dat Brits grondgebied is, zijn niet meegenomen.

Vaticaanstad

Vaticaanstad in Rome

De belangrijkste attractie van Vaticaanstad is de Sint-Pietersbasiliek. Die zou zijn opgericht door de apostel Petrus, die volgens de Bijbel de sleutel tot de hemel bezit.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 0,44 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners : 801
  • Officiële talen: Italiaans en Latijn

Vaticaanstad is een onafhankelijke staat die op een heuveltop in het centrum van Rome ligt. Het is omgeven door dikke, 12 meter hoge muren, waarvan de oudste delen uit de 9e eeuw dateren.

Zijn schamele 0,44 vierkante kilometer biedt plaats aan het Vaticaans Museum, regeringsgebouwen, het pauselijk paleis en de Sint-Pietersbasiliek, een van de heiligste plaatsen van het katholicisme.

Vaticaanstad is een kerkelijke staat en de regeringsvorm is een eenkamerstelsel dat door de paus bestuurd wordt. De paus is dus zowel het religieuze hoofd van de rooms-katholieke kerk als het staatshoofd van Vaticaanstad.

Paus Franciscus

Franciscus is de huidige paus en daarom tevens het staatshoofd van Vaticaanstad. Hij is de 266e paus in de geschiedenis van de katholieke kerk.

© Shutterstock

De Kerkelijke Staat, die nu dus nog geen halve vierkante kilometer beslaat, was ooit 45.000 vierkante kilometer groot. In de jaren 1860 werd Italië verenigd en werd het grootste deel van de Kerkelijke Staat bij Italië ingelijfd.

De katholieke kerk weigerde het laatste restje ervan op te geven, en meer dan 50 jaar maakte het instituut zich sterk om de Italiaanse regering zo ver te krijgen Vaticaanstad te erkennen.

In 1929 bereikten Paus Leo XI en de toenmalige Italiaanse premier Benito Mussolini uiteindelijk een compromis waarmee Mussolini de soevereiniteit van de paus over het gebied erkende. Vaticaanstad kon zich nu een onafhankelijke staat noemen.

De Zwitserse Garde in Vaticaanstad

De Zwitserse Garde is een legertje van 100 man dat de paus en diens paleis beschermt.

© Shutterstock

Vaticaanstad heeft nu zijn eigen legertje van 100 man, de Zwitserse Garde, en een eigen economie, die vooral gebaseerd is op giften, rente uit beleggingen en inkomsten van de vele toeristen die het religieuze centrum elk jaar bezoeken.

Monaco

Monaco

Waar je ook bent in Monaco, je hoeft nooit meer dan 500 meter te lopen naar de kust.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 1,9 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners: 36.242
  • Officiële talen: Frans en Monegaskisch

Het op één na kleinste land ter wereld, Monaco, ligt aan de Middellandse Zeekust bij Zuidoost-Frankrijk. Monaco is een constitutionele monarchie met een eenkamerstelsel, en de prins kiest de regeringsleider.

De koninklijke familie van Monaco, de Grimaldi’s, zijn al sinds het ontstaan van het staatje aan de macht. De onafhankelijkheid is echter niet altijd vanzelfsprekend geweest.

Prins Albert II

Prins Albert II is de huidige vorst van Monaco.

© Shutterstock

De eerste stenen van wat nu Monaco is, werden gelegd in de 13e eeuw, toen Genuezen zich in het gebied aan de Middellandse Zee vestigden en er een fort bouwden.

Vanaf 1297 werd het land geregeerd door de familie Grimaldi uit Genua, die 500 jaar aan de macht bleef, tot het volk de prins in 1792 afzette en Monaco tot republiek uitriep.

Hierna maakte het republiekje een woelige eeuw door. In 1793 werd Monaco door Frankrijk geannexeerd, 22 jaar later werd het een Sardijns protectoraat, en na slechts 33 jaar werd het opnieuw door Frankrijk geannexeerd.

In 1861 kreeg de familie Grimaldi weer de zeggenschap over Monaco, dat nu de kleinste monarchie én een van de rijkste landen ter wereld is.

De inwoners betalen geen inkomstenbelasting en het land staat bekend als een belastingparadijs. De economie is grotendeels gebaseerd op toerisme en vooral het door de staat beheerde casino Monte Carlo, waar inwoners niet in mogen, brengt geld in het laatje.

Nauru

Nauru vanuit de lucht

Nauru kreeg de laatste jaren veel publiciteit nadat Australië er een kamp voor asielzoekers vestigde.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 21 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners: 10.824
  • Officiële talen: Nauruaans en Engels

Midden in de Stille Oceaan, circa 3000 kilometer ten noordoosten van Australië, ligt ’s werelds kleinste republiek, Nauru. Het land heeft geen hoofdstad, maar wel een regeringsgebouw in het district Yaren, vanwaar de president de 10.824 inwoners van het land via een eenkamerstelsel leidt.

Nauru bestaat uit een rond koraalrif. In het midden van het eiland liggen honderden jaren oude uitwerpselen van zeevogels, die veel fosfaat bevatten.

Die afzettingen maakten Nauru in de jaren 1900 aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven en in 1906 begonnen Duitse en Britse bedrijven met de winning van fosfaat op Nauru.

Nauru stond sinds de jaren 1870 onder Duits bestuur, maar na de Eerste Wereldoorlog ging het bestuur van Nauru over op Australië, en in 1968 werd Nauru onafhankelijk.

De kolonisatie heeft echter haar sporen nagelaten. Vandaag is de voornaamste natuurlijke hulpbron van Nauro, fosfaat, vrijwel uitgeput en zijn grote delen van het land onbewoonbaar als gevolg van de fosfaatwinning.

Tuvalu

Tuvalu

De bewoners van Tuvalu ondervinden de klimaatverandering aan den lijve. Als de zeespiegel stijgt, zal het bescheiden eilandenrijk langzaam verdwijnen.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 26 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners: 11.792
  • Officiële talen: Tuvaluaans en Engels

Tuvalu is een eilandenrijkje in de Stille Oceaan, dat bestaat uit vijf koraalatollen en vier eilandriffen. De hoofdstad Vaiaku ligt op het atol Funafuti. De inheemse bevolking van Tuvalu stamt af van Polynesische emigranten uit Samoa en Tonga die in de 14e eeuw aankwamen.

In de jaren 1860 liep de bevolking van Tuvalu echter drastisch terug omdat veel inwoners door blackbirders ontvoerd werden om als slaven te werken op suikerplantages in Fiji en Australië.

In 1892 annexeerde Groot-Brittannië Tuvalu en maakte er een protectoraat van, en pas in 1978 werd Tuvalu onafhankelijk.

Het land valt echter nog steeds onder de Britse koningin Elizabeth II als deel van het Gemenebest. Tuvalu is dan ook een constitutionele monarchie met een eenkamerstelsel.

Vandaag is de grootste uitdaging van Tuvalu de klimaatverandering. De eilanden komen slechts 4 tot 5 meter boven de zeespiegel uit en het land is daarom erg kwetsbaar voor de stijging van de zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering.

Daardoor is Tuvalu een van de armste landen ter wereld geworden. Het grondwater is ondrinkbaar en het land is ongeschikt voor landbouw. Door een gebrek aan voorzieningen is er ook weinig toerisme in Tuvalu en de economie steunt grotendeels op buitenlands geld.

San Marino

San Marino

In San Marino is het uitzicht altijd goed: het landje ligt op de top van de berg Monte Titano.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 60 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners : 33.931
  • Officiële taal: Italiaans

San Marino is genoemd naar zijn stichter, de heilige Marinus, en is een van de oudste nog bestaande landen ter wereld. Sint Marinus arriveerde er rond 300 n.Chr. en stichtte de kolonie die het op vier na kleinste land ter wereld zou worden.

Tegenwoordig is San Marino een onafhankelijke democratische republiek met een eenkamerstelsel. De meeste inwoners zijn katholiek en de economie is gebaseerd op landbouw en toerisme.

Net als Vaticaanstad is San Marino omringd door Italiaans grondgebied. Het landje ligt op een helling op de Monte Titano, die onderdeel is van de Apennijnen.

Op de top van de berg ligt de hoofdstad van het land, de middeleeuwse stad San Marino, omringd door dikke muren. Slechts 20 kilometer ten noordoosten van San Marino ligt de Adriatische Zee, maar om bij de zee te komen moet je de grens over.