Shutterstock
Moskou in Rusland

Het grootste land ter wereld

Het grootste land ter wereld strekt zich uit over 11 tijdzones. Bekijk hier de lijst van de vijf grootste landen ter wereld.

Het grootste land ter wereld

Rusland is veruit het grootste land ter wereld. Het heeft een oppervlakte van 17.098.242 vierkante kilometer, twee keer zo veel als het vijfde grootste land ter wereld.

Het uitgestrekte grondgebied van Rusland omspant 11 tijdzones, en de temperaturen kunnen variëren van -70 °C in het uiterste noorden tot 45 °C in het zuiden.

Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint-Petersburg, Rusland

De grootste religie van het grootste land ter wereld, Rusland, is de Russisch-orthodoxe kerk. Dit is de iconische Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint-Petersburg.

© Shutterstock

Door de kou in het noorden zijn grote delen van Rusland onbewoond.

Daarom is niet Rusland, maar China het land met de meeste inwoners ter wereld in 2022: 1,4 miljard.

Dit zijn de vijf grootste landen ter wereld naar oppervlakte:

  1. Rusland
  2. Canada
  3. China
  4. VS
  5. Brazilië

De lijst van de grootste landen ter wereld is gerangschikt naar land- én wateroppervlak. De lijst zou er dus anders uitzien als alleen het landoppervlak werd meegenomen.

Lees verder om meer te weten te komen over de grootste landen ter wereld.

Rusland

Moskou in Rusland

Moskou is de hoofdstad van Rusland. Dit is de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op het Rode Plein.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 17.098.242 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners: 146.036.090
  • Officiële taal: Russisch

Rusland is het grootste land ter wereld en beslaat meer dan een achtste van de bewoonde oppervlakte op aarde. Rusland strekt zich uit over twee continenten, Europa en Azië. Het Europese deel, het westen van Rusland, is het dichtst bevolkt.

Rusland omspant 11 tijdzones en grenst aan 14 landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea.

Van keizerrijk naar communisme

In de 6e eeuw n.Chr. werd het gebied waar Rusland nu ligt bewoond door nomaden van Slavische en Finse afkomst. Het Rusland dat we nu kennen, ontstond pas in 1991, na de val van de Sovjet-Unie.

Vóór de oprichting van de Sovjet-Unie in 1922 was Rusland meer dan 200 jaar een keizerrijk. De laatste keizer was tsaar Nicolaas II, die in 1917 aftrad in de nasleep van de Russische Revolutie.

Met die revolutie grepen de bolsjewieken de macht in het land, wat de basis legde voor de vorming van de Sovjet-Unie.

De Sovjet-Unie was een unie van 15 socialistische republieken, waarvan Rusland de grootste was. Het huidige Rusland beslaat driekwart van de voormalige Sovjet-Unie.

Tegenwoordig is Rusland een federale republiek onder president Vladimir Poetin.

Met zijn uitgestrekte grondgebied beschikt Rusland over grote minerale en energiebronnen. Daardoor kan het land het grootste deel van zijn economie op aardolie en aardgas baseren.

Het landschap van Rusland bestaat uit vlakten en verlaten steppen in het zuiden en bosgebieden met toendra’s in het noorden.

Uitzicht op de Koerajsteppe in Rusland

De Koerajsteppe in Rusland ligt 1500 meter boven zeeniveau en kijkt uit op de besneeuwde bergen van de republiek Altaj.

© Shutterstock

Het mineraalrijke Oeralgebergte verdeelt Rusland in oost en west en vormt een natuurlijke grens tussen het Europese en het Aziatische deel.

Maak een sprong naar het andere uiteinde van de schaal en lees ook over het kleinste land ter wereld.

Canada

Ottawa in Canada

De Canadese hoofdstad Ottawa werd in 1855 gesticht. Dit is Parliament Hill, waar de Canadese regering zetelt.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 9.984.670 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners: 37.742.154
  • Officiële talen: Engels en Frans

Canada ligt in Noord-Amerika en is het op een na grootste land ter wereld. Het land staat bekend om zijn gevarieerde natuur, met gletsjers, toendra, prairie en naaldbos. De natuur verrijkt ook de economie, met bodemschatten als zink, uranium, nikkel, aardolie, aardgas en steenkool.

Als onderdeel van het Gemenebest is Canada een constitutionele monarchie onder de Britse vorst, en het land is opgezet als een federale staat met twee kamers.

Hoewel de Britse koningin Elizabeth II officieel het staatshoofd is, kan ze sinds de ondertekening van de Canadese grondwet in 1982 geen grondwetswijzigingen meer doorvoeren.

Mensen varen op Emerald Lake in nationaal park Yoho in Canada

Canada heeft veel rivieren. Dit is Emerald Lake, dat in het nationaal park Yoho ligt.

© Shutterstock

In het verleden stond Canada onder gelijke Franse en Engelse invloed, wat weleens tot wrijving leidde tussen de Franstalige en Engelstalige bevolking.

In 1995 stemden de inwoners van de grootste Canadese provincie Quebec over de onafhankelijkheid van dit gebied.

Het resultaat veranderde niets aan de status van Quebec als Canadese provincie, maar bracht een diepe verdeeldheid binnen de Franstalige bevolking aan het licht.

China

Peking in China

Peking is de hoofdstad van China en heeft ruim 20 miljoen inwoners.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 9.706.961 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners: 1.439.323.776
  • Officiële taal: Mandarijn

China is het dichtstbevolkte land ter wereld met 1,4 miljard inwoners – circa een vijfde van de wereldbevolking.

Ook is China het derde grootste land ter wereld, dat zich uitstrekt van het Himalayagebergte in het westen tot de Gobiwoestijn in het noorden en de laaggelegen rivierdelta’s in het oosten, waar de Jangtsekiang uitmondt in de Oost-Chinese Zee.

De Chinese Muur

De Chinese Muur bestaat uit meerdere muren en is alles meegerekend naar schatting 21.196 kilometer lang.

© Shutterstock

De bevolking is al even divers als de natuur. Bijna de helft van het Chinese grondgebied wordt gevormd door de autonome regio’s Guangxi, Binnen-Mongolië, Tibet, Xinjiang en Ningxia.

Elk gebied heeft zijn eigen etnische meerderheid. Daarbij komen de bestuurlijke regio’s Hongkong en Macau, die op papier zelfbestuur hebben, en Taiwan, dat aandringt op onafhankelijkheid.

China is ook de thuisbasis van een van ’s werelds oudste beschavingen, die meer dan 5000 jaar teruggaat. Duizenden jaren werd het gebied dat nu China is geregeerd door wisselende dynastieën, met als eerste de Shang-dynastie in de 17e eeuw v.Chr.

In 1911 brak de Xinhairevolutie uit. Daarmee kwam er een einde aan de dynastie en ontstond de Republiek China. Na een bittere burgeroorlog kwam in 1949 de communistische partij aan de macht en werd de Volksrepubliek China uitgeroepen.

De communistische partij heeft nog steeds de touwtjes in handen, en het ziet er niet naar uit dat de huidige president Xi Jinping binnenkort zal vertrekken.

LEES OOK: De 10 grootste steden ter wereld

VS

Capitool in Washington D.C, VS

De hoofdstad van de VS is Washington D.C. Dit is het Capitool, waar het Amerikaanse Congres zetelt.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 9.372.610 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners: 331.002.651
  • Officiële taal: Engels

De Verenigde Staten (VS) zijn een federale democratische republiek met twee kamers. Het land is verdeeld in 50 staten, 14 overzeese gebieden en het federale district Washington D.C., waar de regering zetelt.

Washington D.C. werd gesticht als hoofdstad nadat de Amerikaanse koloniën in 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring hadden aangenomen, waarmee de VS zich losmaakten van Groot-Brittannië en een zelfstandige natie werden.

Zonsondergang bij Grand Canyon

De Grand Canyon is een diepe kloof in Arizona, VS, die is uitgesneden door de rivier de Colorado.

© Shutterstock

Eenmaal onafhankelijk trokken de Amerikaanse kolonisten steeds verder naar het westen. De inheemse stammen die daar duizenden jaren hadden gewoond, werden onteigend.

Nu strekken de VS zich uit van de Appalachen en de Atlantische kust in het oosten, via de vlakten in het midden van het land tot aan de bergketens, het woestijnlandschap en de Stille Oceaankust in het westen.

LEES OOK: Het hoogste gebouw ter wereld

Brazilië

Brasilia in Brazilië

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië met het hoogste BNP per inwoner van Latijns-Amerika.

© Shutterstock
  • Oppervlakte: 8.515.767 vierkante kilometer
  • Aantal inwoners: 212.559.417
  • Officiële taal: Portugees

De Federale Republiek van Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld en beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika.

In het westen grenst het aan alle Zuid-Amerikaanse landen behalve Ecuador en Chili, en in het oosten scheidt een 7491 kilometer lange kustlijn Brazilië van de Atlantische Oceaan.

In het noorden van Brazilië stromen de vele rivieren van de Amazone door uitgestrekt regenwoud, met een grote variatie aan planten- en diersoorten.

Luchtfoto van rivier de Amazone

In het noorden van Brazilië brengt de rivier de Amazone water en leven naar het grootste regenwoud ter wereld met dezelfde naam.

© Shutterstock

Het Amazoneregenwoud wordt echter bedreigd door ontbossing, die de biodiversiteit en het klimaat schaadt, want de kap veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot.

Toen de Portugezen in de 16e eeuw naar Brazilië kwamen, woonden er inheemse volken. Jarenlang werden zij, samen met Afrikaanse slaven, gedwongen om suikerriet, tabak en katoen te verbouwen.

In 1822 maakte Brazilië zich los van Portugal en vormde het een constitutionele monarchie. Maar pas in 1888 werd de slavernij afgeschaft.

Een jaar later werd de monarchie omvergeworpen en werd Brazilië een republiek.