Shutterstock
Teenagere teenager

Zo verander je tegendraadse pubers in liefdevolle volwassenen

Ouders kunnen zo investeren in hun pubers dat de relatie er later in het leven aanzienlijk op vooruitgaat.

Het spreekt bijna vanzelf dat je als ouder een betere relatie met je kinderen krijgt als je hen met zorg, liefde en interesse behandelt – ook als ze in de puberteit komen. Maar dat valt niet altijd mee, want in die periode stellen ze je op de proef door opstandig te zijn en hun eigen zin te willen doen. Vaak schept dit afstand tussen ouders en hun kinderen.

Maar volgens een gloednieuwe Amerikaanse studie van de Penn State University is het juist een goede investering in de toekomstige relatie als je extra je best doet om een warme en begripvolle, zorgzame en betrokken ouder te zijn tijdens deze vaak lastige periode in het leven van kinderen. De moeite die je erin steekt, betaalt zich dubbel en dwars terug in de vorm van een veel betere relatie als de kinderen eenmaal volwassen zijn.

Positief en betrokken opvoeding loont

In de studie, een van de eerste in zijn soort, keken de onderzoekers naar de relatie tussen ouders en kinderen in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. De gezinnen moesten in die periode vragenlijsten invullen, en opnieuw toen de kinderen 22 jaar waren. In totaal namen er 1631 mensen deel aan het onderzoek.

‘Uit ons onderzoek bleek dat ouders tijdens de tienerjaren van hun kinderen veel invloed kunnen hebben. Vaak tonen ze minder liefde en zorg, brengen ze minder tijd door met hun kinderen en leggen ze strengere straffen op. Maar ouders die erin slagen positief en betrokken te blijven opvoeden, hebben een nauwere band met hun kinderen als die volwassen zijn,’ zegt onderzoeker Greg Fosco, hoogleraar in menselijke ontwikkeling en gezinsstudies aan de Penn State University.

Vergeet niet te zeggen ‘Ik hou van je’

Hij erkent dat het moeilijk kan zijn om de hechte relatie met je kind in stand te houden tijdens de puberteit, omdat kinderen dan meer hun eigen weg willen gaan. Maar het is wel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld samen sporten, wandelen, koken of uit eten gaan. Andere opties zijn samen klussen oppakken rond het huis of met je tieners praten over wat ze meemaken op school of wat ze willen doen als ze groot zijn.

‘Dit is een unieke aansporing om de dingen tegen je kinderen te zeggen die ertoe doen, zoals ‘ik hou van je’ of ‘ik geef om je’, en om lichamelijke genegenheid te tonen en ze te knuffelen,’ voegt Greg Fosco toe.

Neem jongeren mee

Uit het onderzoek bleek ook dat ouders die op een goede en eerlijke manier straffen, minder conflicten met hun kinderen hebben als die volwassen zijn. Het heeft geen zin om tegen ze tekeer te gaan en ze superstreng te straffen. Het werkt veel beter om op een rustige, beheerste manier grenzen aan te geven en eraan vast te houden dat er bepaalde regels zijn waaraan de kinderen zich dienen te houden.

‘Eigenlijk willen jongeren zich gewoon gerespecteerd voelen en als volwassene worden behandeld. Waar mogelijk en passend is het daarom slim om jongeren te betrekken bij beslissingen over de gemeenschappelijke regels die voor het hele gezin gelden en die iedereen moet respecteren,’ zegt Greg Fosco.