Daarom heb je zo veel zelfvertrouwen

Zo slecht is té veel zelfvertrouwen

Heb jij NIET het grootste zelfvertrouwen van de wereld? Dan sta je juist meer open voor nieuwe kennis.

22 maart 2016 door Sarah Stilling Skrivergaard

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zou je een stereotiep voorbeeld kunnen noemen van iemand met te veel zelfvertrouwen. Het kan echter flink in je nadeel werken als je te veel achterover leunt en denkt dat je helemaal het mannetje bent.

Want daar word je dommer van.

Bovenmatig zelfvertrouwen staat gelijk aan onveranderlijk IQ

Een Amerikaans onderzoeksteam van onder andere de Washington State University heeft een studie gemaakt van bovenmatig zelfvertrouwen. Het blijkt dat deze eigenschap samenhangt met hoe je naar jezelf en je intelligentie kijkt. De onderzoekers hebben hun conclusies uiteengezet in een wetenschappelijk artikel, waarin drie studies over dit onderwerp zijn samengevat.

Het team heeft onderzocht welk beeld de proefpersonen hadden van hun intelligentie: als een veranderlijke of onveranderlijke grootheid. Degenen die hun intelligentie als onveranderlijk beschouwden, gaven blijk van overdreven zelfvertrouwen bij een meerkeuzetoets. Omgekeerd waren de mensen die hun intelligentie als een veranderlijke grootheid beschouwden, realistischer over hun capaciteiten en prestaties.

Bovenmatig zelfvertrouwen is problematisch

Uit eerder onderzoek bleek dat artsen een beroepsgroep vormen die kampt met overdreven zelfvertrouwen. Volgens Joyce Ehrlinger, een van de onderzoekers achter de studie, is een beetje te veel zelfvertrouwen gunstig. Op de lange termijn heb je er echter meer profijt van om je onwetendheid te accepteren.

'We weten dat bovenmatig zelfvertrouwen het leren in de weg staat. Om echt te kunnen leren is het nodig dat je begrijpt en onderkent wat je nog niet weet,' zegt Joyce Ehrlinger tegen Science Daily.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: