Shutterstock

Wetenschappers presenteren nieuwe kennis: Zo schadelijk kan tv voor kinderen zijn

Te veel tv in de kindertijd kan een voorbode zijn van ernstigere verslavingen op latere leeftijd.

Je krijgt vierkante ogen van te veel tv kijken.

Dat houden veel ouders hun aan het scherm geplakte kinderen voor om ze weg te lokken van de tv.

Je krijgt natuurlijk niet echt vierkante ogen van tv-kijken, maar als je heel veel voor de buis zit, heb je kans op andere schadelijke gevolgen die zich tot ver in de volwassenheid uitstrekken.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, gepubliceerd in het International Journal of Mental Health and Addiction.

Een groep onderzoekers bekeek welk effect tv-kijken had op de volwassenheid.

Tekenen van verslaving

De conclusie is niet bijster opwekkend voor ouders van regelrechte beeldbuiskinderen.

Want als kinderen uren voor de tv doorbrengen, kan dat een voorbode zijn van een gokverslaving en roken op volwassen leeftijd.

Concreet bestudeerden de onderzoekers een grote groep kinderen – een zogeheten cohort – die in 1972 of 1973 in Nieuw-Zeeland waren geboren.

Tijdens hun kindertijd, van 5 tot 15 jaar, registreerden de onderzoekers hun tv-consumptie gedurende de vijf weekdagen op basis van gegevens van de ouders en kinderen zelf.

De onderzoekers gingen vervolgens na of hun respondenten later, toen ze 18 tot 45 jaar waren, andere verslavingen ontwikkelden.

Zo ontdekten ze dat veel tv-gebruik in de kindertijd samenhing met een grotere kans om te voldoen aan diagnostische criteria voor drugsstoornissen – waaronder verslaving aan alcohol, tabak, cannabis en gokken.

De gegevens werden gecorrigeerd voor de sociaal-economische status van de kinderen en hun vermogen zichzelf in hun jeugd in de hand te houden.

Maar ook als het met die factoren wel goed zat, bleken de tv-kijkertjes nog steeds meer risico te lopen op een verslaving aan tabak en gokken later in het leven.

Twee mogelijke richtingen

Volgens de hoofdauteur van de studie, dr. Helena McAnally, kunnen we met dit verband twee kanten op.

‘Televisiekijken wordt vaak een verslaving genoemd; deze studie laat zien dat voor sommige mensen televisiekijken een vroeg teken kan zijn van een verslavende stoornis of kan leiden tot latere drugsgerelateerde en andere verslavende stoornissen,’ legt ze uit.

Volgens coauteur professor Bob Hancox is in het verleden overmatig tv-kijken in de kindertijd en adolescentie ook eerder al in verband gebracht met een reeks gezondheids- en welzijnsproblemen op volwassen leeftijd.

Volgens Hancox is deze studie echter een van de eerste die specifiek nagaat hoe een gewoon maar potentieel verslavend gedrag als tv-kijken kan samenhangen met het ontwikkelen van verslavingen op latere leeftijd.

Een redelijke aanbeveling voor kinderen en adolescenten is volgens Hancox om niet meer dan gemiddeld twee uur tv per dag te kijken.