TrumpvsHil

Trump & Clinton langs de wetenschappelijke meetlat

Donald Trump en Hillary Clinton zijn het niet vaak met elkaar eens. Ook niet als het om wetenschap gaat, zoals blijkt uit hun antwoord op een aantal vragen van het tijdschrift Scientific American.

8 november 2016 door Babak Arvanaghi

Op dit moment gaan de Amerikanen massaal naar de stembus om te kiezen wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt.

De kandidaten zijn het op veel punten oneens – zo ook over de rol die de wetenschap binnen de politiek moet spelen.

20 vragen aan de kandidaten

Om te kijken hoe de presidentskandidaten zich verhouden tot de wetenschap deed het tijdschrift Scientific American een groot onderzoek.

Samen met een groep wetenschappers hebben de redacteuren 20 vragen opgesteld en voorgelegd aan de kandidaten. Hun antwoorden werden vervolgens door de abonnees van het tijdschrift beoordeeld op een schaal van 1 tot 5.

Hieronder lees je een samenvatting van het onderzoek.

Energie

Vraag: Hoe zal het energielandschap zich de komende vier jaar ontwikkelen als u president wordt?

Clinton Clinton vindt niet dat de Amerikanen hoeven te kiezen tussen schone energie en een gezonde economie. Zij wil ervoor zorgen dat de helft van de enorme energiebehoefte van Amerika geleverd wordt door duurzame energie – bijvoorbeeld door 500 miljoen zonnecellen te plaatsen en het olieverbruik met een derde terug te dringen. Cijfer: 5/5 Hillary heeft een concreet plan, ze heeft hiervoor geld vrijgemaakt en is bereid om samen te werken met mensen die niet geloven in klimaatverandering.

Trump Trump wil ervoor zorgen dat Amerika zelf in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. En dat moet gebeuren dankzij een groeiende markteconomie. Wetenschappers hebben echter al bewezen dat de vrijemarktwerking niet automatisch leidt tot een vergroening van de energiesector. Cijfer: 0/5 Donald wordt afgestraft omdat hij geen concreet plan heeft en omdat zijn antwoord niet gebaseerd is op wetenschappelijke feiten.

Ruimteonderzoek

Vraag: Wat zal het doel van de ruimtevaart zijn tijdens uw presidentschap?

Clinton In haar antwoord noemt de voormalige 'first lady' een aantal dingen waar NASA zich mee bezighoudt, bijvoorbeeld maanlandingen en de ontdekking van water op Mars. Ook vindt ze dat Amerika voorop moet lopen op het gebied van ruimteonderzoek. Ze weet wat onderzoek in de ruimte ons heeft opgeleverd en waarom het zo belangrijk is. Cijfer: 3/5 Ze krijgt geen topcijfer omdat ze het niet heeft over de ruimtevaartinitiatieven van bedrijven.

Trump Hij wil een 'krachtig ruimteprogramma'. Toch beweerde hij ooit dat de ruimte fantastisch is, maar lang niet zo belangrijk als gaten in de weg. Cijfer: 1/5 De vastgoedmagnaat valt op vanwege zijn gebrek aan concrete plannen. Hij lijkt totaal niet te weten waar ruimteonderzoek toe dient.

Vaccinatie

Vraag: Wat gaat u als president doen om het vaccinatieprogramma te steunen?

Clinton Hillary wil samen met internationale organisaties werken aan het uitroeien van onder andere kinkhoest en difterie. Ook wil ze nauw samenwerken met verschillende gezondheidsinstanties om mensen te informeren over het belang van vaccinatie. Cijfer: 4/5 Ook hier wordt de vrouwelijke presidentskandidaat beloond voor haar concrete plannen en het vertrouwen dat ze in de wetenschap heeft als het gaat om de voordelen van vaccinatie.

Trump Hij houdt het graag kort. Het komt erop neer dat hij het Amerikaanse volk wil informeren, maar hij lijkt niet te weten waarover of hoe precies. Cijfer: 1/5 De voormalige realityster wordt ook hier afgestraft omdat hij geen concrete plannen heeft. Bovendien heeft hij zich in het verleden nogal kritisch uitgelaten over het vaccinatieprogramma en de bijwerkingen ervan – zonder dat daar wetenschappelijk bewijs voor was.

Klimaatverandering

Vraag: Hoe ziet u de klimaatkwestie en wat gaat u doen om de problemen op te lossen?

Clinton Ze geeft toe dat de opwarming van de aarde een serieus probleem is; een probleem dat ze wil bestrijden met behulp van groene energie en belastingen op milieuvervuilende activiteiten. Cijfer: 4/5 Weer komt Clinton met een concreet plan. Ze krijgt echter niet het hoogste cijfer, omdat ze niet vertelt waar ze het geld voor deze groene revolutie vandaan wil halen.

Trump Donald heeft het voortdurend over 'de opwarming van de aarde' tussen aanhalingstekens, wat betekent dat hij niet echt gelooft dat het probleem door mensen wordt veroorzaakt. Volgens Trump kunnen we het geld beter investeren in schoon drinkwater en de strijd tegen malaria, maar hij lijkt niet te beseffen dat deze twee problemen wel eens gerelateerd kunnen zijn aan de opwarming van de aarde. Cijfer: 0/5 Trump trekt zich niets aan van de wetenschap en volgt zijn eigen plan.

Wetenschappelijke integriteit

Vraag: Hoe gaat u er als president voor zorgen dat de wetenschap zelfstandig blijft en geen speelbal wordt van politieke belangen?

Clinton De favoriet geeft toe dat de objectieve wetenschap onder druk staat en noemt een aantal voorbeelden van wetenschappers die hebben geknoeid met hun onderzoeksresultaten onder druk van de farmaceutische industrie. Cijfer: 4/5 Haar antwoord is niet heel uitgebreid, maar geeft wel aan dat ze wil vechten voor een objectieve wetenschap in plaats van een politieke wetenschap.

Trump 'Wetenschap is wetenschap en feiten zijn feiten,' antwoordt de republikeinse presidentskandidaat. Maar tijdens zijn presidentscampagne lijkt hij zich niet veel aan te trekken van wetenschappelijke feiten. Een onderzoek heeft namelijk aangetoond dat meer dan twee derde van zijn uitspraken onjuist is. Cijfer: 0/5 Het antwoord van Trump is zo simpel dat we ons serieus afvragen of hij überhaupt wel weet wat het wetenschappelijke model inhoudt.

Conclusie

De onderzoeksresultaten zijn overduidelijk: Hillary Clinton is de winnaar. Zij scoort 64 van de maximale 100 punten, terwijl Trump tevreden moet zijn met zeven zielige puntjes.

Je kunt het hele onderzoek, inclusief de volledige antwoorden van de kandidaten – ook die van Gary Johnson en Jill Stein – terugvinden op de website van Scientific American.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: