Onderzoekers: Veel schermtijd is goed voor tieners

257 minuten achter een scherm – elke dag – is de optimale tijd die een tiener op de computer kan doorbrengen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Tieners zitten urenlang achter het scherm

Nieuw onderzoek duidt erop dat het goed is voor tieners om lang achter de computer te zitten.

© Shutterstock

De moderne mens brengt steeds meer tijd door achter een scherm, wat ouders de nodige kopzorgen kan geven.

Maar een preek die tieners moet behoeden voor het kwaad van het computerscherm, is waarschijnlijk alleen maar slecht voor hun leervermogen.

Een nieuw onderzoek van de Oxford University concludeert hoe lang een tiener dagelijks achter een scherm moet zitten voor een maximale cognitieve winst. En dat is best lang.

Schermtijd maakt je creatief

257 minuten moet een tiener achter de computer doorbrengen – per dag. Die hoeveelheid tijd is het beste voor het leervermogen, en tieners ondervinden daar geen schade van. En het gaat dus om 4 uur en 17 minuten.

Dat enorme getal is nog exclusief de dagelijkse tijdsbesteding aan smartphones en games. Smartphones moeten ze zo'n twee uur per dag gebruiken, en voor games geldt dat 1 uur en 40 minuten optimaal is.

De onderzoekers die dit hebben uitgevogeld zijn van mening dat schermtijd eigenschappen als creativiteit, communicatie en algemene kennis stimuleert.

En hoe zit het met huiswerk?

Het team uit Oxford heeft het schermgebruik van 120.000 tieners van 15 jaar onderzocht, en komt op basis daarvan tot zijn conclusies.

Ze vroegen hoeveel tijd de tieners achter het scherm doorbrachten en maten ze daarna door op een aantal gezondheidsaspecten.

Het onderzoek houdt er echter geen rekening mee dat schermtijd doorgaans ten koste gaat van beweging. En verder denken tieners met al die uren achter het scherm vast wat minder aan hun huiswerk.