Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

myth 3 pain
Cultuur - Gedrag

Mythe: "Mannen zijn kleinzeriger"

Vrouwen moeten barenspijn kunnen verdragen en zouden daarom een hogere pijngrens hebben dan mannen. Maar wetenschappelijk onderzoek verwijst dat idee naar het rijk der fabelen.

ONWAAR

Als mannen kinderen moesten baren, zou de mens direct uitsterven, hoor je wel eens, omdat mannen daar veel te kleinzerig voor zouden zijn. Maar de wetenschap prikt die mythe lek. Tal van onderzoeken wijzen uit dat mannen een significant hogere pijngrens hebben dan vrouwen.

Mannen hebben hogere pijngrens

In een onderzoek uit 2013 deed Oras Alabas van de Britse Leeds Metropolitan University 124 proefpersonen van beide seksen pijn door met een stomp voorwerp op het vlies tussen wijsvinger en duim te drukken. Daaruit bleek dat de vrouwen een klein beetje druk al pijnlijk vonden. De mannen in het experiment hielden zich goed en klaagden pas over pijn als de druk aanzienlijk groter was. Ook zijn er soortgelijke onderzoeken gedaan met pijn door kou, warmte en elektrische schokken. In veruit de meeste proeven blijken mannen een veel hogere pijngrens dan vrouwen te hebben. Bovendien hebben de onderzoekers vastgesteld dat mannen de pijn – als ze die dan eenmaal voelen – veel beter kunnen verdragen dan vrouwen.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg