Mythe: "Mannen zijn kleinzeriger"

Vrouwen moeten barenspijn kunnen verdragen en zouden daarom een hogere pijngrens hebben dan mannen. Maar wetenschappelijk onderzoek verwijst dat idee naar het rijk der fabelen.

myth 3 pain

ONWAAR

Als mannen kinderen moesten baren, zou de mens direct uitsterven, hoor je wel eens, omdat mannen daar veel te kleinzerig voor zouden zijn. Maar de wetenschap prikt die mythe lek. Tal van onderzoeken wijzen uit dat mannen een significant hogere pijngrens hebben dan vrouwen.

Mannen hebben hogere pijngrens

In een onderzoek uit 2013 deed Oras Alabas van de Britse Leeds Metropolitan University 124 proefpersonen van beide seksen pijn door met een stomp voorwerp op het vlies tussen wijsvinger en duim te drukken. Daaruit bleek dat de vrouwen een klein beetje druk al pijnlijk vonden. De mannen in het experiment hielden zich goed en klaagden pas over pijn als de druk aanzienlijk groter was. Ook zijn er soortgelijke onderzoeken gedaan met pijn door kou, warmte en elektrische schokken. In veruit de meeste proeven blijken mannen een veel hogere pijngrens dan vrouwen te hebben. Bovendien hebben de onderzoekers vastgesteld dat mannen de pijn – als ze die dan eenmaal voelen – veel beter kunnen verdragen dan vrouwen.