Shutterstock

5 wolfskinderen: de echte Mowgli's

Mowgli komt uit een kinderboek van Rudyard Kipling, maar er zijn veel voorbeelden van echte kinderen die in de natuur tussen de dieren zijn opgegroeid.

1. Oegandese Mowgli speelde met apen

© BBC Photo Library

In 1991 verdwaalde een vrouw in het bos in Oeganda. Een troep groene meerkatten sprong om haar heen, en een ervan zag er raar uit en had geen staart. Langzaam drong het tot haar door dat het een in het wild levende jongen van een jaar of vijf was. Met een plaatselijke bewoner haalde de vrouw het jongetje uit het bos. John Ssebunya was vuil en zat onder de littekens en wonden.

Gedragsbiologen brachten John terug naar het bos om meer te weten te komen over zijn jeugd als Mowgli tussen de apen. Met horten en stoten vertelde hij dat de apen elkaar vlooiden, maar hem nooit. De wetenschappers concludeerden dat de apen John nooit als onderdeel van hun troep hadden beschouwd. Toch zei John dat ze wel verstoppertje met hem speelden.

2. Oekraïense Mowgli at als een hond

Toen ze 19 maanden oud was, kwam de Oekraïense Oxana Malaya in een kindertehuis terecht. Daarna nam haar leven een merkwaardige wending.

Tussen haar derde en haar achtste levensjaar leefde ze met de honden van het kindertehuis in het hondenverblijf. Daar voelde ze zich al snel thuis, en toen ze werd ontdekt, kon ze niet praten. Ze liep op handen en voeten als een hond, blafte en slobberde water en voedsel op. Ze is nu volwassen, maar heeft de intelligentie van een zesjarige.

3. Mowgli uit Fiji kakelde als een kip

Toen Sujit Kumar uit Fiji op jonge leeftijd aan zijn lot werd overgelaten, was hij niet helemaal op zichzelf aangewezen. Hij leefde samen met een stel kippen tot hij acht was, en ontwikkelde zich tot een soort reuzenkip met menselijke trekjes.

Zijn taal bestond uit tokgeluiden, en toen hij gevonden werd kromde hij zijn rug als een kip en pikte hij voer met zijn vingers zoals een kip met zijn snavel. Als hij zich bedreigd voelde, krabde en beet hij. Sujit is nu in de 40 en heeft in intellectueel en gevoelsmatig opzicht het niveau van een klein kind.

4. Amerikaanse Mowgli werd afgeblaft door vader

© NOVA

De Oekraïnse Oxana kreeg haar hondenmanieren van een leven tussen de honden, maar het meisje met de bijnaam Genie keek haar dierengedrag af van haar vader. Die bond haar van jongs af aan vast op een postoel, tot ze op haar 13e werd afgestaan aan de jeugdzorg van Los Angeles.

Haar vader had voornamelijk met haar gecommuniceerd door te grommen en blaffen als een hond. Toen ze eenmaal uit deze nachtmerrie was bevrijd, wist Genie een grote woordenschat te ontwikkelen, maar ze leerde nooit om de woorden op een correcte manier in zinnen te gebruiken.

5. Franse Mowgli opgegeven door arts

In 1800 werd een 12-jarige jongen gevonden in een Frans bos. Anders dan Mowgli had hij lange tijd moederziel alleen geleefd – ook zonder dieren – tot een arts zich over hem ontfermde om hem te leren praten en gevoelens te uiten.

Hoewel Victor, zoals de jongen genoemd werd, Frans verstond en eenvoudige zinnen kon lezen, hadden zijn eenzame jaren in het bos ervoor gezorgd dat hij nooit leerde spreken. De arts gaf zijn pogingen na 5 jaar op en liet hem achter bij zijn huishoudster, bij wie Victor tot zijn dood in 1828 bleef.