Menselijke ijdelheid gaat minstens 7000 jaar terug

Gras, vliegenpoep en hars – cosmetica en beautyproducten gaan duizenden jaren terug, en er werden opvallende ingrediënten voor gebruikt.

In glazen schminkschaaltjes werden o.a. honing en johannesbrood gemengd tot een zalfje tegen striae.

© KG/SCANPIX & NEW YORK PUBLIC LIBRARY/SCANPIX & ÄGYPTISCHES MUSEUM/UNIVERSITÄT BONN

Het gebruik van cosmetica is vermoedelijk zo oud als de ijdelheid zelf, maar de archeologische sporen gaan terug tot circa 7000 jaar oude make-uppaletten uit Egypte, die gebruikt werden voor groene en zwarte oogschmink.

Ongeveer 2000 jaar v.Chr. maakten de Egyptenaren niet alleen meer hun ogen op, maar gingen ze ook hun lichaam goed verzorgen, want dat gaf aan dat je je zaakjes op orde had.

Zo kenden ze deodorant van gedroogde bolletjes geparfumeerde pasta, die ze onder hun oksels plaatsten.

Vliegenpoep verwijderde lichaamsbeharing

De pasta absorbeerde het zweet en het parfum geurde lekker. En uit hars van gerookt hout, was en gekneusd gras maakten ze antirimpelcrème. De Egyptenaren onthaarden zich met een crème van gekookte en vermalen vogelbotjes, vliegenpoep, rubberhars, bessensap en komkommer. Dit goedje werd verhit en dan op de huid aangebracht. De Egyptenaren vonden ook rouge en lippenstift uit.

PARFUM ROOK NAAR LELIES EN KANEEL

A) De make-up van de Egyptenaren bood ook bescherming. Een medisch handboek uit circa 1500 v.Chr., de Papyrus Ebers, beschrijft ruim 100 middelen tegen oogkwalen. En het zilverwitte galeniet zou insecten afschrikken.

B) Parfumflesjes waren kleine kunstwerkjes van o.a. albast. Populaire geuren waren onder meer Susinum, dat van lelies en kaneel gemaakt werd, en Cy prinum, gebaseerd op hennaolie en kardemom.