Je bent een adrenalinejunkie

Je hebt energie te over en vindt het moeilijk je te ontspannen. Er is niets mis met wat hectiek, maar het is beter voor je lichaam om af en toe rustig aan te doen.

Luister naar je lichaam

Er is niets mis met een beetje spanning en sensatie, zolang er op een bepaald moment maar een eind aan komt.

Als je het heel druk hebt en altijd alert bent, gieren de stresshormonen rond in je lichaam, en op de lange termijn is dat schadelijk. Je loopt het risico in een permanente toestand van stress te raken, waar je nooit meer uitkomt, al probeer je te ontspannen.

Daarom is het belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren en naar bed te gaan als je moe bent in plaats van nog een kop koffie te nemen.

Kies je momenten

Soms is het belangrijk om voor jezelf op te komen en anderen van je mening te proberen te overtuigen.

Maar af en toe is het beter om jezelf - en anderen - moeite te besparen door je ergens bij neer te leggen en te accepteren dat je het niet gaat zoals je wilt.

Telkens wanneer je je ergens over opwindt, raakt je lichaam in een toestand van alarm, en het kan lang duren voordat die weer overgaat. Als je bewust kiest waar je je druk over wilt maken, kun je je energie sparen tot je die echt nodig hebt, en dan heb je een extra grote voorraad, want je lichaam heeft de tijd gehad om op te laden.

Als je het moeilijk vindt om het hoofd koel te houden, kun je overwegen om een rustige omgeving op te zoeken, bijvoorbeeld door lid te worden van een schaakclub of een visvereniging. Want als iedereen met wie je je omringt zich net zo druk maakt als jij, is het bijna onmogelijk om te ontspannen.

Verander je gewoonten en vermijd stress

Door je gewoonten te veranderen kun je stressvolle situaties voorkomen.

Zo kun je ruim op tijd aan je taken beginnen en jezelf een deadline stellen, bijvoorbeeld een paar dagen eerder dan een taak af moet zijn.

Op die manier sta je nog steeds onder druk, maar als je je eigen deadline niet haalt, hoef je geen nachten door te halen. Je hebt immers nog een paar dagen.

Geniet van de stilte

Je kunt ook proberen te mediteren om helemaal tot jezelf te komen, en als je dat te zweverig vindt, zet dan in ieder geval af en toe de tv en de stereo-installatie uit en geniet van de stilte terwijl je uit het raam staart.