Shutterstock

Daarom worden vrouwen moe van (sommige) mannen

Volwassen kleuters bestaan echt, als je de wetenschappers achter een internationaal onderzoek moet geloven. Herken jij dit verschijnsel?

Ben jij degene die kookt en schoonmaakt terwijl je vriendje ontspannen op de bank ligt?

Misschien heb je wel een relatie met een ‘volwassen kleuter’. Want ja, die bestaan echt.

Volwassen mannen die achterover leunen terwijl hun vrouwen praktisch en emotioneel voor ze zorgen, en zelf zelden zorg teruggeven.

Dat verschijnsel wordt door onderzoekers omschreven als ‘rolvervaging tussen een partner en een kind’ – en heeft volgens een internationale studie, gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior, een duidelijke keerzijde voor beide partijen.

In de studie ontdekte een groep onderzoekers uit Australië en Canada dat wanneer een vrouw in een relatie het gevoel heeft dat zij meer moet doen, dit een negatief effect heeft op haar seksleven.

Partner voelt als een extra kind

De wetenschappers deden twee onderzoeken om het verband tussen de geslachtsdrift van vrouwen en de verdeling van de huishoudtaken te analyseren.

Meer dan duizend vrouwen uit allerlei landen vulden vragenlijsten in. Alle vrouwen woonden samen met een mannelijke partner en hadden minstens één thuiswonend kind onder de 12 jaar.

Merk je wel eens dat jij voor de zoveelste keer met de vaat achter bent gebleven, terwijl je partner al weg is? Onderzoek wijst erop dat die situatie voor beide partners slecht uitpakt.

© Shutterstock

De vrouwen moesten aangeven of ze het eens waren met stellingen als: ‘Soms heb ik het gevoel dat mijn partner net een extra kind is’.

Ze moesten ook aangeven hoe de huishoudelijke taken verdeeld werden en hoeveel seksueel verlangen ze naar hun partner hadden.

Hun antwoorden schetsen een duidelijk beeld.

Weinig zin in seks

De meerderheid van de vrouwen die thuis al het werk deden, vond de man ‘afhankelijk’ – en dat is vergelijkbaar met het gevoel dat vrouwen kunnen hebben over hun kinderen.

Het is dan misschien ook niet verrassend dat dat gevoel van een afhankelijke partner kon worden verbonden aan een verlaagd libido.

De onderzoekers geven aan dat hun resultaten de theorie ondersteunen dat het niet bevorderlijk is voor je seksleven om het gevoel te hebben dat je de moeder van je partner bent.

Volgens de onderzoekers is er echter meer onderzoek nodig om de samenhang met zekerheid te kunnen vaststellen.

Het onderzoek ging alleen over relaties tussen mannen en vrouwen. Het is daarom onbekend of de dynamiek in homoseksuele relaties al dan niet hetzelfde is.