Dansfeest

Daarom houden we van feesten

Feesten en dansen hangen nauw samen. En ze zijn een van de belangrijkste redenen dat wij mensen het feest als vorm van sociaal verkeer zo'n warm hart toedragen.

17 augustus 2016 door Babak Arvanaghi

Dans of sterf

Het klinkt merkwaardig, maar voor onze voorouders was het mogelijk waar. Voor de vroege mens was dans een vorm van communicatie, die voor saamhorigheid zorgde en de groep bij elkaar hield.

Dansen is dan ook een instinctieve handeling voor de meeste mensen. Dat zie je bijvoorbeeld bij baby's van nog geen vijf maanden, die op de maat bewegen als ze muziek horen.

Genen maken dansers

Vandaag de dag is dansen niet meer doorslaggevend voor het overleven, maar het is wel belangrijk voor ons welzijn.

Een paar jaar geleden ontdekten wetenschappers hoe mannen beter kunnen dansen.

Een onderzoek laat zien dat mensen die graag dansen twee genen hebben, die er tevens voor zorgen dat ze goed kunnen communiceren. Niet-dansers ontberen deze genen. Daarnaast hebben dansers een hoog serotoninegehalte, waardoor ze over het algemeen gelukkiger zijn.

De antropoloog Dimitri Xygalatas van de University of Connecticut legt in Science of Us uit dat dansen een saamhorigheidsgevoel geeft, dat uitmondt in extatische ervaringen.

Dansen lijkt op religie

Xygalatas vergelijkt dansen met religieuze ceremoniën waarbij een priester mensen in trance brengt en de aanwezigen dezelfde bewegingen laat maken of op maat laat bewegen. In de wereld van de dans is de priester slechts vervangen door een dj of een rockband.

Zijn theorie wordt gesteund door onderzoek dat aantoont dat dansende feestgangers een hoge mate van collectieve blijdschap ervaren tijdens het dansen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: