Het kunstwerk Infinita op het Amsterdam Light Festival van Studio Balmond verbeeldt de zichzelf herhalende patronen van het leven zelf.

© Studio Balmond

Fractals en Schrödingers kat op het Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is voor veel kunstenaars een uitnodiging om wetenschappelijke verschijnselen prachtig te verbeelden in licht, dat zelf een van de meest raadselachtige verschijnselen is.

4 december 2017 door Andrea Voigt

Het Amsterdam Light Festival 2017-2018 heeft als thema ‘Existential’. Kunstenaars proberen het ongrijpbare, existentiële karakter van het licht te vatten in hun creaties.

Deeltjes en golven

Licht bestaat uit deeltjes en golven tegelijk, en die dubbelheid komen we tegen in The Garden of Schrödinger’s Cats van Takeo Sugamata.

Met zijn kunstwerk verwijst hij naar Schrödinger, die met een voorbeeld van een kat aantoonde dat deeltjes in de kwantummechanica in verschillende toestanden tegelijk kunnen voorkomen.

Dit principe verbeeldt hij met changerende kleuren en schaduwen, die je een al te heldere kijk op de zaken ontnemen.

Oneindige complexiteit

Cecil Balmond van Balmond Studio houdt zich bezig met de mechanische systemen van het leven zelf. Een voorbeeld van zo’n systeem is een fractal, een figuur die zichzelf herhaalt tot in het oneindige – vandaar de naam van het kunstwerk, Infinita.

Ook hier is aandacht voor de enorme complexiteit van de meest fundamentele verschijnselen.

Het licht dat je inademt

De even intrigerende als onheilspellende installatie Miasma Fields van Kari-Anne Souwer, Liza Vos en Sem Wijker neemt de miasmatheorie als uitgangspunt, die stelt dat epidemieën zich verspreiden door de lucht die je inademt.

Het drietal richt zich met name op stikstofdioxide en laat met organische patronen de pieken en dalen zien van dit gif dat zich een weg naar je longen baant. 

De deeltjes worden daarbij uitvergroot en zichtbaar gemaakt met weerkaatsend ledlicht.

Het Amsterdam Light Festival is nog tot 21 januari 2018 te zien in heel Amsterdam. Kijk op de website voor een overzicht van de kunstwerken.

Licht houdt het leven licht

Kijk ook wat licht voor je doet tijdens de donkere dagen: het helpt tegen een winterdepressie.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: