De wereldbevolking groeit met zo’n 80 miljoen mensen per jaar. Aan het begin van 2022 waren er 7,9 miljard mensen op de wereld.
Dat het steeds drukker wordt op onze planeet, zie je vooral in de grootste steden.
De grootste stad ter wereld
Tokio is de grootste stad ter wereld met 39.105.000 inwoners. Dat zijn 4345 procent meer mensen dan in Amsterdam, dat circa 900.000 inwoners telt.
De grootste stad ter wereld heeft een oppervlak van 8231 vierkante kilometer.
Sommige mensen vinden het misschien raar dat Tokio de grootste stad ter wereld is, terwijl de bevolking in Japan juist afneemt.
De kans bestaat dus dat Tokio zijn positie van grootste stad ter wereld over een paar jaar kwijt is.

Sakura – de kersenbloesem – is een van de hoogtepunten in Japan. In Tokio kun je de bloesem bewonderen in het Ueno-park, waar elk jaar meer dan 1000 bomen in bloei staan.
100 kilometer ten westen van Tokio ligt de legendarische berg Fuji, die ook een stratovulkaan is.
Fuji is de hoogste berg van Japan en is op een heldere dag vanuit Tokio te zien. Fuji is niet alleen een nationaal symbool van Japan, het is ook een heilige berg en een belangrijke kami: een heilige natuurkracht.
De berg wordt vooral aanbeden door de volgers van het shintoïsme, de belangrijkste godsdienst van Japan, maar ook voor het Japanse boeddhisme is de berg een belangrijk pelgrimsoord.
Dit zijn de 10 grootste steden ter wereld
De lijst met de grootste steden ter wereld is gesorteerd op inwonertal.
Lees meer over de grootste steden ter wereld.
Tokio (Japan)

Tokio is de grootste stad ter wereld.
- Aantal inwoners: 39.105.000
- Oppervlakte: 8231 vierkante kilometer
- Taal: Japans
Tokio is een fascinerende en bruisende metropool, met enorme wolkenkrabbers en hypermoderne elektronica die rechtstreeks uit een sciencefictionroman lijkt te komen.
Ondanks alle historische tempels en traditionele Japanse gerechten is Tokio een stad van de toekomst, met robots als obers en toiletten die praten.
Honderden jaren geleden was Tokio een klein vissersdorp dat Edo heette. Maar in 1868 verhuisde de keizer van Kyoto naar Edo, en toen kreeg de nieuwe Japanse hoofdstad de naam Tokio.
Jakarta (Indonesië)

Ook al heeft Jakarta een indrukwekkende skyline, de meeste huizen in de stad staan in ‘kampongs’ – groepen met kleine huisjes van hout en bamboestokken.
- Aantal inwoners: 35.362.000
- Oppervlakte: 3541 vierkante kilometer
- Taal: Indonesisch
Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. De stad ligt op het eiland Java en is de op één na grootste stad ter wereld.
Jakarta werd gesticht in 1527 nadat de sultan van Bantam de Portugezen, die toen de macht hadden, had verslagen. In 1619 werd de stad verwoest door de Nederlanders, die haar herbouwden en Batavia noemden. De stad werd in 1949 omgedoopt tot Jakarta en aangewezen als hoofdstad van Indonesië.
Jakarta werd al snel een van de grootste en dichtstbevolkte steden ter wereld, en een belangrijk economisch en financieel centrum.
De op een na grootste stad ter wereld staat vooral bekend om haar contrasten en wordt door de plaatselijke bevolking vaak ‘The Big Durian’ genoemd. De vruchten van de doerian hebben stekels en stinken, maar zijn van binnen heel zacht en lekker.
LEES OOK: Wat is het grootste land ter wereld?
Delhi (India)

Een van de bekendste bezienswaardigheden in India is het Mausoleum van Safdarjung in Delhi, gebouwd in 1754.
- Aantal inwoners: 31.870.000
- Oppervlakte: 2233 vierkante kilometer
- Taal: Hindi, Engels
Delhi in India is de op twee na grootste stad ter wereld. Een deel ervan, New Delhi, is de hoofdstad van India. De stad ligt aan de Yamuna-rivier in Noord-Indië.
De stad bestaat uit twee delen: het oude Old Delhi en het modernere New Delhi, met nieuwere wegen en gebouwen.
In 1911 besloten de Britten, die toen de macht hadden in India, om de hoofdstad te verplaatsen van Calcutta naar het gebied rond New Delhi.
Er werden enorme bouwprojecten opgezet in de Britse koloniale stijl. Daarom onderscheidt New Delhi zich ook van andere gebieden in India, omdat het een opvallende, Europese uitstraling heeft.
Delhi staat bekend om zijn rijke geschiedenis, goed bewaarde architectuur en lekkere eten.

Verkeersopstoppingen, duizenden mensen en eindeloos veel geuren – dat zijn de dingen die je in Delhi tegenkomt.
Delhi kent een extreme bevolkingsgroei en de verwachting is dat de stad in 2035 43 miljoen inwoners zal hebben.
Naast de gewone, landelijke bevolkingsgroei, komen er ook veel immigranten naar de hoofdstad.
Dat komt deels door de armoede op het platteland, waardoor miljoenen mensen naar de grote steden van het land trekken. De stad heeft daarom veel last van armoede, wat je vooral goed ziet in Old Delhi. Dit gebied is dichtbevolkt en meer dan een miljoen mensen wonen in sloppenwijken.
Daarnaast is Delhi een van de meest vervuilde steden ter wereld. Om dit tegen te gaan, wil de overheid bussen, taxi’s en tuk-tuks ombouwen, zodat ze op aardgas kunnen rijden.
Manilla (Filipijnen)

Manilla heeft door het koloniale verleden een westerse uitstraling.
- Aantal inwoners: 23.971.000
- Oppervlakte: 1873 vierkante kilometer
- Taal: Filipijns
Met 71.263 inwoners per vierkante kilometer is de Filipijnse hoofdstad Manilla een van de dichtstbevolkte steden ter wereld.
De stad heeft een druk straatleven en wordt gekenmerkt door haar koloniale verleden. Dit betekent dat er sporen zijn van de Spaanse en de Amerikaanse cultuur.
Het grootstedelijk gebied dat Manilla wordt genoemd, heet eigenlijk Metro Manilla – het bestaat uit de stad Manilla en 16 andere steden.
Het verkeer in Manilla is één grote chaos en, in tegenstelling tot veel andere steden op deze lijst, is de infrastructuur slecht het het openbaar vervoer ondoorgrondelijk.

De oudste wijk van Manilla, Intramuros, werd in de jaren 1570 gebouwd door de Spanjaarden. Hier zie je de Spaanse invloeden duidelijk terug.
Een van de populairste toeristische bestemmingen van Manilla is de historische wijk Intramuros, waar Manilla ooit uit is ontstaan.
Intramuros – wat ‘binnen de muren’ betekent in het Spaans – werd gesticht in de jaren 1570 en is de zetel van de regering. De wijk ligt vol met geplaveide straatjes en kerken, en de inwoners leiden een heel rustig leven in deze hectische metropool.
São Paulo (Brazilië)

De Octávio Frias De Oliveira-brug is met zijn X-vorm een van de kenmerken van São Paulo.
- Aantal inwoners: 22.495.000
- Oppervlakte: 3237 vierkante kilometer
- Taal: Portugees
São Paulo is de grootste stad van Zuid-Amerika en een van de belangrijkste economische en culturele centra van Brazilië.
São Paulo werd in 1554 gesticht door Portugese missionarissen van de jezuïetenorde, maar werd pas officieel een stad in 1711.
In de 19e eeuw maakte de stad een bloeiperiode door, vooral dankzij de teelt van koffiebonen. En in de loop der jaren kwamen er steeds meer immigranten naar de stad toe om op de grote koffieplantages te werken.
De stad was bijzonder populair bij Japanners. São Paulo heeft de grootste Japanse bevolking buiten Japan.
LEES OOK: Het grootste meer van Nederland – en 4 andere grote meren in Nederland
Seoel (Zuid-Korea)

Seoel heeft een merkwaardige indeling. De stad heeft 25 wijken – gu genaamd – die zijn opgedeeld in 522 dong, die weer zijn opgedeeld in 13.797 tong.
- Aantal inwoners: 22.394.000
- Oppervlakte: 2769 vierkante kilometer
- Taal: Koreaans
Seoel is de grootste stad en hoofdstad van Zuid-Korea. De stad ligt in het noordwestelijke deel van Zuid-Korea, net ten zuiden van de Noord-Koreaanse grens en de DMZ, de gedemilitariseerde bufferzone tussen Noord- en Zuid-Korea.
De helft van de Zuid-Koreaanse bevolking woont in Seoel en de stad is het zakelijke en culturele centrum van het land.
In de stad vind je veel kunst, karaoke, tempels en paleizen. Maar slechts heel weinig groen. Seoel heeft slechts 4,38 vierkante meter groene ruimte per inwoner. In Parijs is dat 13 vierkante meter, in New York 23 vierkante meter en in Londen 27 vierkante meter.
De stad is sinds 1394 de Koreaanse hoofdstad, maar er zijn maar weinig overblijfselen van de oorspronkelijke stad bewaard gebleven. Tijdens de Koreaanse Oorlog werd Seoel volledig verwoest.
Na de oorlog werd de stad herbouwd en sindsdien is de bevolking explosief gegroeid.
Mumbai (India)

De Gateway of India is een populaire bezienswaardigheid in Mumbai.
- Aantal inwoners: 22.186.000
- Oppervlakte: 1008 vierkante kilometer
- Taal: Hindi, Engels
Mumbai, dat tot 1996 Bombay werd genoemd, is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Maharashtra. Mumbai is de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde stad van India, en het economische centrum van het land.
Mumbai bestond oorspronkelijk uit verschillende eilanden, maar in de 19e eeuw hebben de Britten de eilanden samengevoegd tot één eiland, Bombay (Mumbai). De stad werd opgedeeld in een handelswijk in het noorden, een regeringswijk in het midden en een Indiase bazaarwijk in het zuiden.
En die opdeling is nog steeds herkenbaar. Het zuiden van de stad is rijk, in het centrum liggen bedrijven en een financieel district, en in het noorden zie je industrie en veel oude fabrieken.
Slecht onderhoud van de stad en een explosieve bevolkingsgroei hebben de kloof tussen arm en rijk in Mumbai nog groter – en duidelijker – gemaakt. Moderne wolkenkrabbers vechten om ruimte, terwijl in alle hoekjes en gaatjes kleine sloppenhuizen verschijnen.

Hier zie je duidelijk hoe groot de contrasten in de stad zijn. Mumbai is opgedeeld in kleine hutjes en moderne flatgebouwen.
In Mumbai wonen veel mensen in sloppenwijken – wel 54 procent van de totale bevolking van de stad. En alhoewel de regering hier iets aan probeert te doen, kan ze de massa-immigratie vanaf de arme plattelandsgebieden niet bijbenen.
Mumbai is het commerciële centrum van India en de stad staat ook bekend als Bollywood, een samentrekking van Bombay en Hollywood.
De naam verwijst naar immens populaire Indiase films en televisieseries, en naar de grote filmstudio’s in de stad.
Shanghai (China)

Er wonen wel 1,4 miljard mensen in China, waarmee het het dichtstbevolkte land ter wereld is.
- Aantal inwoners: 22.118.000
- Oppervlakte: 4069 vierkante kilometer
- Taal: Mandarijn, het Shanghaise wu-dialect
Shanghai is de grootste stad van China. Het is ook een van de modernste en snelstgroeiende steden van het land.
Shanghai was ooit een klein vissersplaatsje, tot de Britten het aan het eind van de Eerste Opiumoorlog in 1842 bezetten. Daarna werd het een aan buitenlanders voorbehouden gebied met zelfbestuur, dat tot in de jaren 1930 heeft bestaan.
Mede hierdoor werd de stad een van de grootste financiële centra ter wereld.
In 1949 kwamen de communisten aan de macht in Shanghai, wat leidde tot hoge belastingen en minder investeringen. Maar toen China in 1992 markteconomische hervormingen doorvoerde, werden de belastingen verlaagd.
Sindsdien groeit Shanghai sneller dan andere Chinese steden, met een bevolkingsgroei van 9-15 procent per jaar.
Ook al wordt de stad gekenmerkt door westerse wolkenkrabbers en winkelcentra, er zijn nog veel Chinese tempels en tuinen uit de Ming-dynastie te vinden – de laatste keizerlijke dynastie van China.
Mexico-Stad (Mexico)

Ook al staat Mexico-Stad bekend om zijn hoge misdaadcijfers, de hoofdstad van Mexico is nog steeds populair bij toeristen.
- Aantal inwoners: 21.505.000
- Oppervlakte: 2385 vierkante kilometer
- Taal: Spaans
Mexico-Stad is de hoofdstad en de grootste stad van Mexico. Ongeveer 19 procent van de totale Mexicaanse bevolking woont in deze stad.
Mexico-Stad was vroeger de hoofdstad van de Azteken, met de naam Tenochtitlan, totdat de ontdekkingsreiziger Hernan Cortés in 1521 het Azteekse Rijk veroverde en het onderkoninkrijk Spaans-Amerika stichtte.
Mexico-Stad ligt in het midden van het land in de Vallei van Mexico, die wordt omgeven door 2200 meter hoge bergen. Door deze ligging wordt de stad regelmatig getroffen door kleine aardbevingen en aswolken van de omringende vulkanen.
Door de economische crises in Mexico zijn veel mensen naar de stad getrokken. Met name toen de olieprijzen in de jaren 1980 daalden, nam de bevolking van Mexico-Stad enorm snel toe.
Mensen probeerden de armoede op het platteland te ontvluchten en kwamen terecht in sloppenwijken aan de rand van de stad.

In de grote sloppenwijken van Mexico-Stad worden kinderen vaak ziek omdat ze geen toegang hebben tot schoon water of goede hygiëne.
Mexico-Stad heeft veel last van de duizenden tonnen afval die elke dag in de stad belanden. De helft hiervan wordt door de gemeente verwijderd, terwijl de rest wordt afgevoerd door een informeel recyclingsysteem dat gerund wordt door de armen in de stad.
Ongeveer de helft van de Mexicaanse economie, bedrijven en de productie- en dienstensector bevindt zich in Mexico-Stad. Maar de werkgelegenheid heeft de immigratie niet bij kunnen benen. Als gevolg daarvan is er veel werkloosheid, armoede en criminaliteit.
Straathandel, drugsbendes en -kartels spelen een grote rol in de stad.
Ondanks alle problemen komen er jaarlijks miljoenen toeristen naar Mexico-Stad, bijvoorbeeld om de ruïnes van de Azteken te bezoeken, of de Spaanse, historische gebouwen van Spaans-Amerika.
LEES OOK: Het hoogste gebouw ter wereld
Guangzhou (China)

In deze metropoolregio staan wolkenkrabbers en oude Chinese tempels. Het is een unieke plek waar het oude en moderne China samenkomen.
- Aantal inwoners: 21.489.000
- Oppervlakte: 4341 vierkante kilometer
- Taal: Kantonees
Guangzhou is een grootstedelijk gebied in de Chinese provincie Guangdong.
Het gebied ligt aan de Zuid-Chinese zee en omvat o.a. Hongkong en Macau, die speciale administratieve regio’s van China zijn.
Guangzhou is drie keer de hoofdstad van China geweest – van 1925 tot 1927, een paar maanden in 1931 en vervolgens de laatste maanden van de Chinese burgeroorlog in 1949.
In Guangzhou ligt de Canton Tower, die met zijn 604 meter ooit het hoogste gebouw ter wereld was. Tegenwoordig is de Burj Khalifa in Dubai met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld.
Rond de Parelrivier ligt de belangrijkste transport- en handelshaven van China.
Dit was een belangrijk punt op de zijderoute, een belangrijke handelsroute van China naar India, Perzië en Europa. De zijderoute was een van de belangrijkste routes voor de Chinese export van technologie en luxeproducten, zoals zijde.
Bronnen: Britannica, Demographia