






Testastronauten sluiten zich op aarde op
Testastronauten zaten 17 maanden in een ruimtevaartuigsimulator van 180 m2 voor het Mars500-project. Ze werden lichamelijk passief, sliepen slecht en vertoonden meer tekenen van depressie naarmate de ‘reis’ langer duurde.
Walvisslachter snijdt in rot vlees
De geur van rotte vis is niets vergeleken met de geur van een rotte walvis. Toch stelt een team zeebiologen zichzelf urenlang bloot aan de stank als een walvis sterft. In rubberen pakken snijden ze vlees van de walvis om bij de organen te komen en er monsters van te nemen.
Vulkanoloog kruipt op de kraterrand
De temperatuur is boven het kookpunt als vulkanologen het veld in gaan. In 2010 klom de Italiaanse onderzoeker Dario Tedesco in een beschermend pak in de krater van de actieve vulkaan Nyiragongo in de Democratische Republiek Congo om monsters van lava, gesteente en gas te nemen.
Zeebiologen duiken in enorme slijmklodders
Onderzoekers van onder meer de universiteit van Triëst duiken in enorme slijmklodders in de Middellandse Zee om met naalden monsters te nemen. Het zeeslijm bestaat uit microscopisch kleine dode en levende organismen.
Psycholoog gluurt naar apenseks
Gedragspsycholoog Paul Vasey van de universiteit van Lethbridge in Alberta bestudeerde het seksleven van makaken. Vrouwtjes en mannetjes bleken seks te hebben met andere apen van hetzelfde geslacht, maar de vrouwtjes vermijden seks met naaste familieleden.
Zoölogen gebruiken zichzelf als lokaas
Hoe meer bloedzuigers er aan hun voeten en benen blijven plakken, hoe beter. Mark Siddall van het Museum of Natural History in New York waadt door wetlands, regenwoud en moerassen om te onderzoeken hoe bloedzuigers voorkomen dat het bloed stolt.
Speleologen laten zich 2 km de grond in zakken
Pavel Demidov vlucht in 2018 weg van het diepste moeras in ’s werelds diepste grot, de Veryovkina-grot in Georgië. Slechts een week later stond het moeras onder water, en de onderzoekers konden nog maar net ontsnappen aan de ondergrondse overstromingen. De diepste grottenexpeditie ooit bereikte 2212 meter diepte.