Olivier Grunewald

De ‘dirty jobs’ van de wetenschap

Ze graven in dode walvissen, duiken in vulkanen en sluiten zich jarenlang op. Met sommige onderzoekers zou je beslist niet willen ruilen.

Testastronauten sluiten zich op aarde op

Testastronauten zaten 17 maanden in een ruimtevaartuigsimulator van 180 m2 voor het Mars500-project. Ze werden lichamelijk passief, sliepen slecht en vertoonden meer tekenen van depressie naarmate de ‘reis’ langer duurde.

Mars500Crew/ESA

Walvisslachter snijdt in rot vlees

De geur van rotte vis is niets vergeleken met de geur van een rotte walvis. Toch stelt een team zeebiologen zichzelf urenlang bloot aan de stank als een walvis sterft. In rubberen pakken snijden ze vlees van de walvis om bij de organen te komen en er monsters van te nemen.

R. SELLERS/SPORTSPHOTO/Polfoto

Vulkanoloog kruipt op de kraterrand

De temperatuur is boven het kookpunt als vulkanologen het veld in gaan. In 2010 klom de Italiaanse onderzoeker Dario Tedesco in een beschermend pak in de krater van de actieve vulkaan Nyiragongo in de Democratische Republiek Congo om monsters van lava, gesteente en gas te nemen.

Olivier Grunewald

Zeebiologen duiken in enorme slijmklodders

Onderzoekers van onder meer de universiteit van Triëst duiken in enorme slijmklodders in de Middellandse Zee om met naalden monsters te nemen. Het zeeslijm bestaat uit microscopisch kleine dode en levende organismen.

University of Trieste

Psycholoog gluurt naar apenseks

Gedragspsycholoog Paul Vasey van de universiteit van Lethbridge in Alberta bestudeerde het seksleven van makaken. Vrouwtjes en mannetjes bleken seks te hebben met andere apen van hetzelfde geslacht, maar de vrouwtjes vermijden seks met naaste familieleden.

Paul Vasey

Zoölogen gebruiken zichzelf als lokaas

Hoe meer bloedzuigers er aan hun voeten en benen blijven plakken, hoe beter. Mark Siddall van het Museum of Natural History in New York waadt door wetlands, regenwoud en moerassen om te onderzoeken hoe bloedzuigers voorkomen dat het bloed stolt.

Verena Timtschenko/Shutterstock

Speleologen laten zich 2 km de grond in zakken

Pavel Demidov vlucht in 2018 weg van het diepste moeras in ’s werelds diepste grot, de Veryovkina-grot in Georgië. Slechts een week later stond het moeras onder water, en de onderzoekers konden nog maar net ontsnappen aan de ondergrondse overstromingen. De diepste grottenexpeditie ooit bereikte 2212 meter diepte.

Robbie Shone