HBO’s nieuwe comedy Avenue 5 speelt zich af op een ruimtecruiseschip en opent met het geluid van bijna 5000 passagiers die plotseling gewichtloos worden en tegen de zijkant van het schip smakken. Daardoor raakt het uit koers en verandert een luxe reis om Jupiter in een drie jaar durende nachtmerrie.
Avenue 5 is niet wat sciencefictionfans ‘harde sciencefiction’ noemen, maar is vooral een comedy over mensen die fouten maken. De serie komt uit de koker van Armando Iannucci, die eerder politieke satire maakte, zoals de serie Veep en de film The Death of Stalin.
De serie speelt zich af in een niet zo verre toekomst, en naast het gigantische ruimtecruiseschip valt het wel mee met de technische snufjes. Het idee van een ruimteschip in een nauwkeurig berekende slingshot-baan om Jupiter is helemaal niet zo vergezocht, want op die manier slingeren we ook ruimtesondes het zonnnestelsel uit.
Gewichtloosheid in films is een uitdaging
Het weergeven van gewichtloosheid is een bekend probleem voor ruimtefilms en -series, want dat is duur.
NASA traint zijn astronauten in een gigantisch zwembad of in de vomit comet: een vliegtuig dat van grote hoogte naar de aarde duikt, waardoor de inzittenden zo’n 30 seconden gewichtloos zijn. Deze twee methoden zijn natuurlijk niet bruikbaar voor filmopnamen met dialoog.
Hollywood kan twee dingen doen: gebruikmaken van special effects, of kunstmatige zwaartekracht uitvinden. Sommige meer realistische shows maken in ruimteschepen gebruik van zwaartekracht met behulp van rotatie, en in de serie The Expanse draagt iedereen magnetische laarzen.

Streamingexpert wijst je de weg
Hans Lauring was hoofdredacteur van het Deense tijdschrift Stream en schrijft al 15 jaar over gadgets en technische ontwikkelingen.
In onze STREAMINGDIENST wijst hij de lezers de weg naar de beste films en series met een wetenschappelijk tintje.
Bruin schild houdt straling tegen
In Avenue 5 is voor kunstmatige zwaartekracht gekozen, en de makers laten wijselijk in het midden waar die vandaan komt. Dat betekent echter niet dat ze de natuurwetten verder met voeten treden.
Het is bijvoorbeeld al vroeg te zien dat een schip van dat formaat zijn eigen microzwaartekracht heeft, en als er overledenen een ‘zeemansgraf’ in de ruimte gekregen hebben, draaien er drie kisten in een eeuwige baan om het schip, vlak voor het grote panoramaraam.
In een andere aflevering wordt uitgelegd dat het schip uitwerpselen gebruikt als scherm tegen schadelijke kosmische straling. En hoewel je zou kunnen denken dat dat ontsproten is aan het verwrongen brein van de schrijver, komt het idee van NASA zelf. De ruimtevaartorganisatie overwoog ooit bevroren poep in de wanden van een ruimteschip met bestemming Mars te stoppen om straling tegen te houden.
Serie is veelbelovend
Avenue 5 is niet in de eerste plaats bedoeld als sciencefiction, maar de serie maakt gebruik van een behapbare versie van de natuurwetten om een heleboel grappige scènes op te baseren.
De hoofdpersoon, kapitein Ryan Clark – uitstekend gespeeld door Hugh Laurie – weet bijvoorbeeld niets van ruimtevaart, maar is ingehuurd omdat hij zelfverzekerdheid uitstraalt. En de eigenaar van het schip, Herman Judd (Josh Gad) heeft het ruimtetoerisme niet uitgevonden, maar er wel miljarden in geïnvesteerd.
Kort door de bocht gezegd hebben meerdere hoofdpersonen geen kaas gegeten van de natuurwetten, wat een grote bron van frustratie is voor de boordwerktuigkundige Billie, gespeeld door Lenora Crichlow, en de oorzaak dat de hoofdpersonen met allerlei rampspoed te maken krijgen.
Avenue 5 is niet perfect, en is zelfs niet de beste serie die Armando Iannucci ooit gemaakt heeft, maar is wel intelligent geschreven, en het eerste seizoen belooft een jarenlange odyssee op een ruimtecruiseschip op stelten. Het is een leuk uitgangspunt, en de serie heeft absoluut potentieel.
Het eerste seizoen van Avenue 5 is te zien bij Ziggo.