Shutterstock

9 gestreamde films en series die leuk én leerzaam zijn

DE STREAMINGDIENST: Thuisquarantaine wordt draaglijk met Netflix. Maar wat doe je als je alle nieuwe series al hebt gezien en eigenlijk meer wilt dan alleen vermaak? Onze streamingexpert heeft een aantal topideeën verzameld, voor jong en oud.

1. Pandemic (Netflix)

Deze nieuwe documentaireserie van Netflix is bijzonder actueel. De serie werd gemaakt voordat we ooit van COVID-19 hadden gehoord, maar voorspelt angstaanjagend nauwkeurig wat we nu om ons heen zien gebeuren.

Diverse recensenten hebben al gezegd dat de serie op het perfecte moment is gelanceerd, maar producer Sheri Fink, die naast journalist ook arts is en auteur van het boek Five Days at Memorial – dat zich afspeelt in een ziekenhuis in New Orleans terwijl orkaan Katrina daar huishoudt – is het hier niet mee eens.

Zij zegt dat de serie was bedoeld om ons te waarschuwen dat de wereld helemaal niet klaar is voor een dodelijke pandemie.

2. Mars (Viaplay en Netflix)

Als je liever even niet aan een pandemie denkt, probeer dan de serie Mars van National Geographic eens.

De serie is een unieke mix van documentaire en fictie. We zien interviews met vooraanstaande experts en mensen als Elon Musk, die een reis naar Mars wil organiseren, vermengd met een verhaal over een fictieve missie naar Mars in 2033 met als doel om de rode planeet te koloniseren.

De documentaire gaat uit van bestaande kennis en technologie, en daarom is het stukje fictie misschien niet zo spannend en dramatisch als echte serieliefhebbers graag zouden zien. De vorm werkt over het algemeen echter goed en je komt veel te weten over de uitdagingen die mensen vermoedelijk tegenkomen als we echt een kolonie op Mars gaan stichten.

© Hans Lauring

Streamingexpert vertelt je wat je echt eens moet kijken

Hans Lauring is voormalig redacteur van het Deense blad Stream en schrijft al meer dan 15 jaar over gadgets en technologische ontwikkelingen.

In DE STREAMINGDIENST geeft hij lezers tips over de beste films en series met een wetenschappelijk tintje.

3. Night on Earth (Netflix)

Deze Britse natuurdocumentaire is vergelijkbaar met de legendarische producties van de BBC (die niet altijd via streamingdiensten beschikbaar zijn in Nederland).

In zes afleveringen worden we telkens meegevoerd naar een nieuwe habitat en zien we bekende en minder bekende dieren die met de nieuwste technologie in het donker zijn gefilmd.

Je moet deze serie eigenlijk kijken op het beste scherm in huis, bij voorkeur 4K. Netflix streamt op dit moment niet in die kwaliteit om het internet minder te belasten, maar er is ook al genoeg moois te zien met normale beeldkwaliteit.

4. The Last Man on the Moon (Netflix en Amazon Prime)

Eugene Andrew Cernan is de elfde en laatste persoon die op de maan heeft gelopen.

In december 1972 liet hij zijn voetsporen en de initialen van zijn dochter achter in het maanstof. Deze documentaire uit 2014 vertelt zijn verhaal.

Dit is een persoonlijk verhaal over ambitie en de prijs die je daarvoor betaalt, maar ook een verslag van een stormachtige periode in de geschiedenis en van de beëindiging van het ambitieuze Apolloprogramma.

5. Bill Nye Saves the World (Netflix)

Bill Nye ‘The Science Guy’ is een Amerikaanse televisiepresentator die een eigen show heeft gehad en daarnaast ook in bijna alle talkshows in Amerika te gast is geweest.

Deze 64-jarige werktuigbouwkundige is een uitstekend verteller die wetenschappelijke materie leuk en eenvoudig kan brengen. Dit doet hij al sinds 1986 op tv.

In deze show, speciaal voor Netflix, behandelen Bill Nye en vijf correspondenten onderwerpen als klimaatverandering, alternatieve geneesmiddelen en genetische modificatie.

6. Story Time From Space (ISS)

We gaan nog een keer de ruimte in met dit bijzondere project.

Jonge Nederlandse kijkertjes hebben misschien niet zo veel aan deze Engelstalige serie, omdat het wat betreft het taalgebruik is gericht op wat oudere kinderen en inhoudelijk op jongere kinderen. Toch is het een leuk idee, dus neem eens een kijkje.

In het kort: dit is een verhaaltje voor het slapengaan – of eigenlijk het voorlezen van kinderboeken met een ruimtethema door de wisselende bemanning van het internationale ruimtestation ISS, dat zich op 386 kilometer hoogte in een baan rond de aarde bevindt.

Dit is op zijn minst een uniek lesje Engels voor ruimtenerds.

7. Our Planet (Netflix)

De prachtige beelden in deze natuurserie, die speciaal voor Netflix is gemaakt, zijn het werk van het team achter de BBC-documentaires Planet Earth en Blue Planet.

We worden meegenomen naar alle uithoeken van de wereld en zien de belangrijkste habitats en de dieren die daar nog wonen. ‘Nog’, omdat Our Planet ook dient als waarschuwing tegen de stelselmatige vernietiging van deze habitats door de mens.

De acht afleveringen van deze serie zijn ingesproken door sir David Attenborough.

8. Kurzgesagt (YouTube)

Je hebt niet altijd een groot tv-bedrijf nodig om kwaliteit te leveren.

Het YouTube-kanaal Kurzgesagt (kort gezegd/in een notendop) is een serie mooie animatievideo’s, waarin wetenschappelijke onderwerpen worden uitgelegd.

Het kanaal is misschien niet zo productief als andere YouTubers, doordat het bedrijf dat erachter zit, van de Duitser Philipp Dettmer, veel tijd en moeite steekt in het onderzoek en de animaties. Maar het resultaat is leerzaam, leuk en mooi.

Kurzgesagt bestaat primair dankzij donaties en heeft al meerdere keren samengewerkt met de Bill & Melinda Gates Foundation – voor het eerst in 2015 met een aflevering over het bestrijden en uitroeien van ziekten.

9. Harriet Tubman – They Called Her Moses (Amazon Prime)

De verschillende streamingdiensten bieden talrijke historische documentaires aan en 90 procent ervan gaat over de Tweede Wereldoorlog. Als je eens iets anders wilt zien, probeer dan deze documentaire uit 2018 over het Amerikaanse icoon Harriet Tubman.

Harriet Tubman werd geboren als slaaf en probeerde als zodanig uit het Zuiden te ontsnappen. Ze kreeg haar bijnaam Moses omdat ze terugkeerde naar de plantages om haar familie te bevrijden. Ze slaagde erin een groot aantal slaven te bevrijden in kleinere groepjes.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was ze eerst actief als kok en verpleegkundige, maar later gaf ze leiding aan een gewapende groep die meer dan 700 slaven bevrijdde en een reeks plantages platbrandde.

Deze documentaire vertelt haar boeiende verhaal, vanaf haar geboorte op de plantage in 1822 tot aan haar dood in New York, 90 jaar later.