A24

5 pandemieën op het witte doek

STREAMINGDIENST: Als de wereld werd geteisterd door een virus en jij met je gezin alleen in een afgelegen bos woonde, hoe zou je vreemdelingen dan ontvangen? Deze vijf zorgvuldig geselecteerde films over pandemieën zijn actueler dan ooit.

1. Contagion (diverse diensten)

Video

Deze film is misschien wel het bekendst omdat Gwyneth Paltrow binnen 10 minuten doodgaat, maar nu krijgt hij een tweede kans omdat hij ineens erg actueel is.

Contagion van Steven Soderbergh kreeg een koel onthaal van de recensenten. Ze vonden het een iets te droge thriller over een wereldwijde pandemie, die best wat meer sjeu had kunnen gebruiken.

Maar nu zien we hoe dicht de film de werkelijkheid benaderde. Zoals de Amerikaanse kinderarts en vaccinexpert Paul Offit zei over de film:

Normaal, als een film over wetenschap gaat, is de wetenschap ondergeschikt aan het drama. Dat is hier niet het geval.

Het virus uit de film is afkomstig van vleermuizen en heeft een infectiedruk van 4 (COVID-19 ligt ergens tussen de 2,2 en 5,7 – de geleerden zijn het er nog niet over eens) en een zeer hoge sterfte.

Het verhaal gaat over de pogingen om de oorsprong van het virus en de besmettingsroutes te achterhalen en een vaccin te ontwikkelen. Het meest onrealistische aan de film is misschien nog wel dat de Amerikaanse autoriteten heel efficiënt te werk gaan en bereid zijn om snel in actie te komen.

In de ene scène na de andere toont de film uit 2011 heel onopvallend hoe mensen zichzelf en elkaar voortdurend aanraken en hoe groot de impact van schijnbaar onbeduidende acties kan zijn.

2. It Comes at Night (diverse diensten)

Video

Een stevige thriller met als hoofdthema de verspreiding van een virus en de angst om onze dierbaren te verliezen.

De film begint als de aarde bijna helemaal ontvolkt is door een pandemie en maar een paar mensen diep in de rimboe het hebben overleefd. We volgen een gezin dat in een afgelegen bos woont en op een handjevol andere overlevenden is gestuit. De vraag is of ze zich bij hen aansluiten of hun instinct volgen en zich verre houden van de vreemdelingen.

Na een tijdje gebeuren er dingen die suggereren dat niet iedereen in de groep gezond is, en de vrees voor een nieuwe uitbraak komt tot uitdrukking in nachtmerrieachtige visioenen.

Het artikel gaat hieronder verder.

© Bonnier Publications

Streamingexpert vertelt je wat je echt eens moet kijken

Hans Lauring is voormalig redacteur van het Deense blad Stream en schrijft al meer dan 15 jaar over gadgets en technologische ontwikkelingen.

In DE STREAMINGDIENST geeft hij lezers tips over de beste films en series met een wetenschappelijk tintje.

3. I Am Legend (Netflix)

Video

Oké, Will Smith die tegen vampierzombies vecht die overdag slapen en ’s nachts door de verlaten straten van New York trekken is misschien niet het meest realistische pandemiescenario dat ooit is bedacht, maar Smith speelt wel een viroloog in dienst van het Amerikaanse leger.

Het virus in I Am Legend is door mensen gemaakt en wordt vrijgegeven als middel tegen kanker, maar het vaagt bijna de hele mensheid weg. Neville (Smith) is nog zo ongeveer alleen op de wereld, maar wel in New York.

4. The Last Man on Earth (Amazon Prime)

Video

De eerste verfilming van Richard Mathesons boek I Am Legend uit 1954 is ook te streamen. Het is de Italiaanse film The Last Man on Earth uit 1964 met Vincent Price in de hoofdrol.

De film is opgenomen in Rome en blijft iets dichter bij het boek, dat gaat over de laatste mens in een wereld die is overgenomen door een nieuwe vampierensoort.

In de eerste en de nieuwste verfilming voert hoofdpersoon Neville experimenten met vaccins uit op gevangen vampiers of zombies, die hij als monsters beschouwt. Maar helaas is de hele clou van het boek in de versie met Will Smith uit 2007 vervangen door een traditioneel Hollywood-einde.

5. Outbreak (diverse diensten)

Video

Deze virusfilm vol sterren uit 1995 is een actiefilm waarin virologen en wetenschappers van het Amerikaanse leger achter een virus aan zitten dat van Afrikaanse apen afkomstig is.

Er zit een hoop pseudowetenschap over besmetting in en er is veel aandacht voor het correcte gebruik van beschermingsmiddelen. Het virus is zo overdreven besmettelijk dat alleen pakken met zuurstofflessen toereikend zijn.

Dustin Hoffman en Rene Russo schitteren als de artsen die erachter moeten komen hoe het ebola-achtige virus is ontstaan en zich verspreidt om het te kunnen stoppen – tot hardvochtige militairen onder leiding van Donald Sutherland voor een meer drastische methode kiezen om te voorkomen dat het virus overslaat van een Amerikaans dorp naar de rest van het land.