Wildboar crocodile cranium

Everzwijnkrokodil sloeg buit bewusteloos

De angstaanjagende everzwijnkrokodil had extreem scherpe tanden.

24 augustus 2010 door Lars Thomas

De meeste dieren zouden niet graag tegenover de zes meter lange everzwijnkrokodil staan. Het was een angstaanjagende soort, die in het huidige Niger leefde en een – zelfs naar krokodillenmaatstaven – zeer goed ontwikkeld gebit had. De extreem scherpe tanden, die op sommige plekken in wel drie rijen achter elkaar zaten, waren mogelijk een aanpassing om grote vissen te kunnen eten. Zo kon hij slijmerige, gladde vissen beter vasthouden. Als hij zijn lange tanden daarentegen gebruikte om grote landdieren te vangen, konden ze makkelijk breken. Maar misschien at de soort zowel kleine dino’s als grote vissen.

Het kan ook zijn dat de extra tanden werkten zoals bij haaien, dus als de voorste rij brak of uitviel, dan stonden de volgende tanden al klaar om het over te nemen.

Paul Sereno

Het opmerkelijkste aan de soort was echter de snuit, die breed en extra versterkt was, zodat de krokodil hem als stormram kon gebruiken. Dat heeft mogelijk een rol gespeeld bij de onderlinge strijd, dus als de mannetjes om vrouwtjes vochten. Daarnaast diende de harde snuit wellicht als slagwapen bij de jacht: de krokodil verlamde of verdoofde zijn prooidier met een enorme klap van zijn kop, om hem vervolgens te verslinden. Deze jachttechniek is ook bekend van de huidige gavialen, die flink om zich heen meppen met hun kop als ze een school vissen tegenkomen. Alle vissen die ze raken, worden door de klap verdoofd en belanden in de gavialenmaag.

Everzwijnkrokodil

Kenmerk: drie rijen enorme tanden Lengte: 6 meter Voedsel: vissen, mogelijk kleine dino’s

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: