Oldest village

Oudste Europese dorp draaide op zout

In Bulgarije is onlangs het oudste dorp van Europa opgegraven.

17 april 2013

Een team archeologen uit Bulgarije heeft het oudste dorp van Europa bij de huidige plaats Provadia opgegraven. Koolstof 14-dateringen van vondsten in de omgeving duiden erop dat de plaats 6200 tot 6700 jaar terug bewoond was; dat is 4000 jaar vóór de Griekse beschaving.

Het team trof een duidelijke structuur van een dorp aan met straten, woningen van twee verdiepingen, een begraafplaats en een tempel. Ook zijn er voorzieningen voor de zoutwinning, en de archeologen denken dat de nederzetting is opgebouwd rond een van de grootste zoutvindplaatsen van de Balkan. De circa 350 dorpelingen waren vermoedelijk welgesteld, want zout was een uiterst waardevol handelsproduct.

De opgravingen zijn in 2005 begonnen. Daarbij kwam ook een dikke stenen muur van een meter hoog tevoorschijn, die het zoutdorp moest beschermen tegen vijanden. Volgens de wetenschappers is dit de oudst bekende verdedigingsmuur in Europa. Buiten de muur hebben de archeologen twee offerplaatsen en een klein tempeltje gevonden, die ze nog aan het uitgraven zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: