plane crash, Wilton Road

Vliegtuig vertelt het vergeten verhaal

Tijdens de blitz op Londen van 1940 tot 1941 kwamen tal van piloten om. Nu graven archeologen de vliegtuigen op om luchtgevechten te reconstrueren.

Het verhaal luidde

Ray Holmes was een van de meest ervaren piloten van de Britse luchtmacht RAF, maar een dag als 15 september 1940 had hij nog nooit meegemaakt.

De ene na de andere golf Duitse bommenwerpers trok over Londen, en Ray Holmes en zijn RAF-kameraden moesten alle zeilen bijzetten om de aanval af te slaan. Holmes had al zijn munitie verbruikt toen hij vanuit zijn toestel, een Hawker Hurricane, een Duitse bommenwerper in het oog kreeg die op Buckingham Palace afkoerste.

Ray Holmes' plane battle

Resoluut stuurde Holmes zijn vliegtuig naar het Duitse toestel. Bij de botsing vloog het staartroer van de Duitse machine af, die neerstortte nadat de piloot er met parachute uit gesprongen was. Holmes, die dacht dat zijn toestel ‘dwars door het andere’ zou snijden, stelde verbaasd vast dat hij ook op weg naar beneden was. Hij redde het, maar van zijn vliegtuig restten alleen wrakstukken.

Ray Holmes

Archeologen zeggen nu

In 2004 zag Holmes zijn vliegtuig terug. Na 13 jaar zoeken vond amateurarcheoloog Christopher Bennett de restanten van de jager, vlak bij Buckingham Palace Road. De motor werd geborgen, maar weinig voorwerpen uit de cockpit hadden al die jaren onder de grond overleefd. Het team van Bennett vond wel de eenheid om bommen af te vuren. De knoppen stonden nog op fire, ofwel: vuur.

Plane wreck from the blitz

De vondst hielp de slag om Engeland in kaart te brengen, die zich afspeelde in zomer en najaar van 1940, en bevestigt een verhaal dat we verder alleen van Ray Holmes zelf kennen.

Wereldwijd zijn organisaties bezig de locatie van neergestorte vliegtuigen op te tekenen en de toestellen op te graven en te onderzoeken, in een poging zicht op de wrakstukken te krijgen en te achterhalen hoe omvangrijk de luchtstrijd echt was en wie meededen.

Zo kwamen 15.000 luchtmachtsoldaten uit de VS om bij ongelukken boven hun eigen land. Ze zijn nergens vermeld en hebben geen heldenstatus. Maar ook zij verdienen een plek in de geschiedenis.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: