Children in London during ww2

Archeologen willen dagelijks leven beschrijven

De Tweede Wereldoorlogarcheologie zit in een stroomversnelling. Wat begon als een traditioneel onderzoek naar de slagvelden omvat nu zo’n beetje alle aspecten van het leven.

Het onderzoek van ruïnes, vliegtuig- en scheepswrakken gaat verder en levert steeds meer kennis op over het verloop van de oorlog. Maar nu willen de archeologen meer weten over het deel van de geschiedenis dat nog omgeven is door taboes en daarom wordt verdrongen, en vondsten doen waaruit blijkt hoe de gewone man de oorlog beleefde.

Resten van oude wapens in achtertuintjes van voorsteden of een oude theepot in een vergeten schuilkelder zijn voorbeelden van voorwerpen die onderzoekers graag nader willen bestuderen.

Gevangenenkampen zijn ook interessant. Deze plekken waren vaak onbekend en ontoegankelijk voor de mensen die in de buurt woonden, maar via concrete voorwerpen als pannen, koffiemokken en scheergerei komen ze voor hen tot leven, net als de mensen die daar ooit gevangen zaten.

Met nieuwe technologie als radar, sonar en geavanceerde camera’s kunnen we voorwerpen en ruimtes onder de grond en diep in zee vinden, waarna 3D-technologie de vondsten nieuw leven inblaast.

Het is voor de archeologen echter vooral belangrijk om zo veel mogelijk mensen een stem te geven in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog, want dan pas blijkt hoe de meesten – die geen soldaat waren – leefden en de oorlog ervoeren.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: