nb_u20 Treasure

Legendarische piratenschat uit scheepswrak gehaald

In een schip op de zeebodem bij Madagaskar hebben archeologen een zilverstaaf van 50 kilo gevonden. Het zou om een deel van de grote piratenschat van de legendarische Kapitein Kidd gaan.

22 mei 2015 door Karine Kirkebæk

De Amerikaanse onderwaterarcheoloog Barry Clifford heeft een zilverstaaf van 50 kilo gevonden in een scheepswrak bij het eilandje Sainte Marie, niet ver van Madagaskar. Het wrak zou van de Adventure Galley zijn, het schip waarmee de Schotse piraat William Kidd eind 17e eeuw de Indische Oceaan bevoer.

Nog meer schatten op de zeebodem

Clifford zoekt al tientallen jaren naar piratenschatten, en zijn metaaldetector geeft aan dat er nog meer waardevolle voorwerpen aan boord van het wrak zijn. Het is echter te donker in het wrak om te kunnen zeggen om welke soorten metaal het gaat.

De zilverstaaf die is opgevist is zo'n 40 centimeter lang en heeft een duidelijke inscriptie aan de zijkant. Volgens onderzoekers is de staaf eind 17e eeuw in Bolivia gemaakt.

Kapitein Kidd begon als piratenjager

In het begin van zijn carrière was Kapitein Kidd door de Engelse autoriteiten aangesteld om jacht te maken op piraten. Maar toen hij zelf schepen ging overvallen, werd er juist jacht op hem gemaakt.

Nadat hij in 1698 een schip vol schatten had geplunderd, werd hij gepakt, en in 1701 werd hij opgehangen wegens piraterij. Kapitein Kidd is altijd met raadselen omhuld gebleven, en veel van zijn schatten zijn nooit gevonden.

Madagaskar was piratennest

Het is niet ondenkbaar dat er nog meer piratenschatten in de zee rond Madagaskar liggen, want rond 1700 was het eiland een piratennest. Het was een veilig toevluchtsoord voor piraten – dicht bij drukbevaren handelsroutes, waar veel te halen viel.

Eerder leidde de vondst van het eerste schip van Kidd, de Quedagh Merchant, tot speculaties over de locaties van zijn rijkdommen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: