Centaur, Australian Hospital Ship 47

Wrakduiker vindt oud hospitaalschip

Het hospitaalschip Centaur werd in 1943 door een Japanse onderzeeër tot zinken gebracht.

Na ruim 60 jaar is het Australische hospitaalschip Centaur op de zeebodem ontdekt, op twee kilometer diepte. Het schip werd op 14 mei 1943 voor de kust van Brisbane in Australië door een Japanse onderzeeër tot zinken gebracht. Van de 332 opvarenden overleefden 64, onder wie een van de 12 verpleegsters.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben opsporingsteams geprobeerd de Centaur te lokaliseren. En in december 2009 vonden de ervaren Amerikaanse wrakduiker David Mearns en zijn team van deskundigen het schip. Pas het jaar erop lukte het met een op afstand bestuurde minionderzeeër het wrak te filmen.

David Mearns

Het schip is nog intact, de boeg is alleen van de romp afgebroken op de plek waar de torpedo insloeg. De grote rode kruisen aan weerszijden van het schip zijn nog zichtbaar, net als het getal 47, waaruit blijkt dat het om het Australian Hospital Ship 47 gaat, ofwel de Centaur.

Hospitalbed at the bottom of the sea

Met de vondst hopen historici duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden rond de schipbreuk. De Australiërs menen dat de Japanners het schip zonder pardon aanvielen en eisten een paar jaar na de ramp dat ze voor de krijgsraad kwamen. Maar Japan ontkende alle betrokkenheid en ondanks diverse onderzoeken is het nooit bewezen welke onderzeeër of welke bemanning de Centaur torpedeerde.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: