Canned food

Wie bedacht het conservenblik?

Wie kreeg als eerste het idee om voedsel in te blikken?

13 oktober 2014

Napoleon bedacht het conservenblik

Het idee van voedsel in glas en blik is oorspronkelijk van Napoleon. In 1800 loofde hij een beloning uit voor het bedenken van een methode om zijn soldaten makkelijker van voedsel te voorzien.

Nicolas François Appert, een Franse suikerbakker, experimenteerde jarenlang en won de prijs in 1809. Hij deed vlees, eieren, groenten, melk en kant-en-klare gerechten in glazen die hij met een kurk verzegelde. De glazen werden in doek gepakt en gekookt. Appert kreeg patent op zijn uitvinding, maar een groot nadeel was dat de glazen zwaar waren en daardoor moeilijk naar het front te transporteren.

Een jaar later kwam zijn landgenoot Pierre Durand op het idee om blikjes van tin te maken, die niet zo breekbaar waren. Later werden de blikjes van staal en blik gemaakt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: