Menneskeforsøg John Stapp

Arts stelde zichzelf bloot aan 46 g

John Stapp was een groot voorstander van proeven op mensen - vooral op zichzelf. De arts en kolonel voerde in de jaren 1940 en 1950 een aantal halsbrekende experimenten uit, en is nog steeds degene die de grootste g-kracht heeft overleefd.

1 april 2015 door Babak Arvanaghi

Gewaagd experiment leidde tot schietstoel

In de jaren 1940 dacht men dat een jachtvlieger het niet zou overleven als hij met een parachute op zijn rug uit zijn toestel geschoten werd. Veel wetenschappers waren ervan overtuigd dat de extreme g-krachten waaraan zo'n piloot werd blootgesteld hem fataal zouden worden.

Dat veranderde toen de Amerikaanse kolonel John Stapp een aantal experimenten uitvoerde op zijn eigen lichaam en zichzelf blootstelde aan enorme g-krachten. Hij versnelde binnen een paar seconden tot een zeer grote vaart en kwam in nog minder tijd tot stilstand.

John Stapp overleefde 46 g met bloedende ogen

Toen de Amerikaanse kolonel in 1954 afremde van 1000 kilometer per uur, werd hij blootgesteld aan meer dan 46 g. Ter vergelijking: op de snelste achtbanen ondervind je slechts zo'n 6 g.

Stapp doorstond zijn doldrieste experimenten dan ook niet geheel ongeschonden: hij hield er onder meer een gekneusd stuitje, vier gebroken ribben en oogbloedingen aan over. Hij wist de wetenschap er echter wel van te overtuigen dat het mogelijk was om piloten uit een vliegtuig te schieten.

Forensisch arts hing zichzelf op

De Roemeen Nicolae Minovici nam het begrip 'halsbrekende toeren' wel erg letterlijk toen hij wilde onderzoeken hoe het voelt om opgehangen te worden. Lees meer in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: