Einstein USA 1950

Einstein veranderde de wereld

Welke natuurwetenschappelijke doorbraak was de belangrijkste ooit? Wij zijn eruit, maar ben je het met onze keuze eens? Je kunt hier je stem uitbrengen.

Niets beweegt sneller dan het licht, de ruimte kromt zich om alle dingen met massa en de tijd gaat langzamer voor iemand die beweegt dan voor iemand die stilstaat. Dat zijn enkele opzienbarende voorspellingen van Albert Einsteins speciale relativiteitstheorie uit 1905 en de algemene relativiteitstheorie uit 1915.

Beide theorieën zetten de natuurwetenschappen op hun kop. Einstein maakte eindelijk korte metten met het idee dat elektromagnetische straling – zoals licht en radiogolven – een ether nodig heeft om zich in uit te breiden, en hij loste het raadsel op van het foto-elektrische effect, waarbij alleen licht met bepaalde golflengten elektronen van een metalen plaat los kan krijgen. Ook stelde hij de wellicht beroemdste formule ter wereld op, E = mc2, die beschrijft dat energie en massa twee kanten van dezelfde zaak zijn.

De bom barst Rond 30 jaar later paste Einstein de formule zelf toe om een klein beetje massa in een enorme hoeveelheid energie om te zetten bij het maken van de atoombommen die eind Tweede Wereldoorlog op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid.


Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: